Hoofdmenu

Feestelijke afsluiting project ikgroenhet

Afgelopen zaterdag 2 april hebben wij het meerjarige vergroeningsproject ikgroenhet feestelijk afgesloten. Zoโ€™n zestig personen (allen oud-deelnemers) waren aan de voet van de Wilhelminaberg in Landgraaf aanwezig. De weersomstandigheden zorgden ervoor dat we het aanplanten van 600m2 groen moeten uitstellen naar een andere datum. Maar dat was niet van invloed op de sfeer. Die was TOP!

Tijdens een gezamenlijke lunch overhandigde de Landgraafse wethouder Bart Smeets de eerste exemplaren van de ikgroenhet-informatiebrochures aan gedeputeerde Lia Roefs en IBA Parkstad-directeur Mathea Severeijns. In deze brochures worden de aanpak en de resultaten van het project gepresenteerd.
Na de lunch vond op de trappen van de Wilhelminaberg een dansvoorstelling plaats als onderdeel van het schrit_tmacher festival. Op deze manier kreeg de afsluiting van het project een extra feestelijk karakter.

Het project ikgroenhet liep van 2017 tot en met 2022. Het doel was om Parkstad Limburg groener en gezonder te maken. Wethouder Bart Smeets licht toe: ‘samen met inwoners hebben wij zoโ€™n 225 voortuinen en zoโ€™n 25 onderdelen van de openbare ruimte vergroend. Meer dan 6000m2 groen is aangeplant. Daarnaast heeft ikgroenhet ook in sociaal opzicht effect gehad. Meer dan 400 mensen namen deel aan het project. Per plantdagย werden zij ondersteund door een groep van gemiddeld 20 professionals. Deze mensen zijn in contact gebracht met elkaar, met de genoemde professionals en met de betrokken buurtverenigingen. De contacten ontstaan op de plantdagen onder andere doordat mensen elkaar helpen met de aanplant in elkaars tuinen, maar ook doordat ze meerdere keren samenkomen en gezellig samen eten op de centrale ontmoetingsplek.

Ikgroenhet was een samenwerkingsverband van de gemeenten Landgraaf, Heerlen en Kerkrade en de woningstichtingen Wonen Limburg en HEEMwonen. Het project werd financieel ondersteund door de provincie Limburg en IBA Parkstad. Daarnaast leverden Bureau Verbeek en Jadoen belangrijke bijdragen in de vorm van tuinontwerpen en organisatie van participatie. In 2021 won ikgroenhet de Steenbreektrofee, een landelijke prijs voor initiatieven die gericht zijn op de vergroening van stedelijke gebieden.

Foto Gemeente Landgraaf Feestelijke afsluiting project ikgroenhet