Bijeenkomst voor ondernemers. Aflopen woensdag was daarom in het Burgerhoes een bijeenkomst georganiseerd voor ondernemers. Daarin werden ze goed geïnformeerd over de mogelijke risico’s, hoe die te voorkomen en waar ze signalen van criminaliteit kunnen melden. Naast diverse presentaties werden zij rondgeleid in ‘drugscontainers’ die speciaal gemaakt zijn om te laten zien hoe een plantage of een drugslaboratorium eruitziet.

Burgemeester Richard de Boer sprak met de ondernemers en benadrukte hoe belangrijk het is om signalen van hennepteelt of drugslaboratoria te herkennen en gelijk een melding te doen bij verdachte situaties. Want als een pand voor een bepaalde periode gesloten wordt, omdat er illegale activiteiten zijn, dan wordt ook de ondernemer getroffen. Lees meer hierover op onze website.

Herkennen en voorkomen. Niet alleen ondernemers krijgen te maken met illegale activiteiten, ook inwoners komen hiermee in aanraking. De onderwereld en bovenwereld raken meer en meer met elkaar verweven. Dit noemen we ondermijning. En daar krijgen we met zijn allen steeds meer last van. Soms is er een gevoel dat iets niet klopt, maar wat dan? Er zijn signalen die duiden op hennepteelt, drugslaboratoria of drugshandel:

  •  Er hangt een geur van aceton, amandel, anijs (drugslab) of hennep;
  •  Op ongebruikelijk tijdstippen komen personen goederen leveren of ophalen. Dure wagens en buitenlandse busjes worden daarvoor vaak gebruikt;
  •  Een pand heeft afgeplakte ramen, de rolluiken zijn altijd omlaag en het lijkt alsof er nooit iemand is;
  • Soms zijn er aanpassingen aan het pand gedaan, denk aan ontluchtingspijpen, roosters in de gevel of een raam dat altijd openstaat om vocht naar buiten te laten;
  • Er zijn klusgeluiden hoorbaar of voortdurend gezoem van apparaten. Ook storingen in het licht (knipperen) zijn mogelijk;
  • Het pand wordt opvallend goed beschermd, denk aan camera’s, hekken of de aanwezigheid van waakhonden.

Melden heeft altijd zin!. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Herkent u de bovenstaande signalen? Meld dit dan altijd. Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem, via de website, of via telefoonnummer 0800-7000. Anoniem is ook echt anoniem; uw naam en gegevens worden niet opgeslagen. U kunt daar ook terecht als u een ander misdrijf heeft gezien en u dat niet bij de politie durft te melden.

Foto®ParkstadActueel