HET DAGBOEK VAN ZEF HENDRIKS
Hoe de Jack Aldewereld Stichting opnieuw een Brunssumse verzetsheld eert
Brunssum, 7 april 2022 – Vandaag heeft de Jack Aldewereld Stichting bekendgemaakt dat het
project voor 2022 zal gaan over de heer Zef Hendriks uit Brunssum. De gemeenschap in Brunssum kent Zef Hendriks vooral vanwege zijn onvermoeibare inzet voor de Folkloristische Parade. Dat hij echter tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol in het verzet heeft gespeeld is bij veel mensen niet bekend.
Hij vervalste persoonsbewijzen en distributiestamkaarten voor onderduikers en deelde zijn kennis hierover met andere verzetsmensen in Limburg. Aan die onbekendheid gaat de Jack Aldewereld Stichting nu iets doen. Daarbij maakt zij onder meer gebruik van delen van een geheim dagboek van Zef Hendriks, dat in het bezit is van de familie. De in 2020 opgerichte stichting focust zich op het ontsluiten en delen van het unieke oorlogsverhaal van Brunssum, waar in de oorlog zo’n 300 à 400 onderduikers ondergebracht waren.
Een groot deel daarvan waren joodse kinderen. Alle onderduikers overleefden de oorlog. De stichting laat dit unieke onderduik-verleden tot leven komen door personen en locaties in Brunssum – en alle verhalen daaromheen – te belichten. Het zijn verhalen van hoop. De stichting wil vooral ook de dialoog aangaan met de huidige generaties over keuzes waarvoor men in het leven komt te staan.
Niet zomaar een gemeenteambtenaar Arie de Zeeuw, voorzitter van de stichting, licht toe: “Je hebt altijd een keuze om mee te doen, je te verzetten of weg te kijken. Ook in de Tweede Wereldoorlog, toen dergelijke keuzes ook nog eens dramatische gevolgen konden hebben. Zef Hendriks heeft in die periode de bijzonder moedige keuze gemaakt om in zijn functie als gemeenteambtenaar ‘burgerlijk ongehoorzaam’ te zijn.
Tegen alle regels in nam hij een cruciale rol in het verzet op zich door persoonsbewijzen en distributiestam kaarten te vervalsen. Zo hielp hij tientallen, zo niet honderden mensen onder te duiken en bijvoorbeeld aan gedwongen tewerkstelling in Duitsland te ontkomen. Zijn baanbrekende specialistische kennis van het vervalsen van documenten deelde hij ook met andere verzetsgroepen in Limburg.”
In zijn verzetswerk werkte Zef nauw samen met onder meer pater Wim van der Geest.
Zef Hendriks bleef ook na de oorlog oog hebben voor slachtoffers van geweld. Zo was hij vanaf 1945 verbonden aan de Stichting ’40-’45, het Rode Kruis en later aan VluchtelingenWerk.
Geheim dagboek .Zef Hendriks hield over zijn verzetswerk en zijn leven in die jaren een dagboek bij waarin hij soms minutieus beschreef hoe het vervalsen in zijn werk ging. Delen van dit dagboek zijn bewaard gebleven en in bezit van de familie. Met medewerking van de familie gaat de Jack Aldewereld. Stichting de dagboekfragmenten in context plaatsen en in verhaalvorm uitgeven. Het boekje, het 2e in een reeks uitgaven van de stichting, zal verder ook verhalen en anekdotes bevatten van familie, vrienden en mensen die Zef Hendriks hebben gekend. Ten slotte krijgt het boekje een educatief gedeelte. Jeugd Eén van de pijlers in het werk van de Jack Aldewereld Stichting is educatie. Erik Molnar, bestuurslid van de stichting en leraar geschiedenis aan het Broeklandcollege: “Scholieren zijn oprecht geïnteresseerd in de geschiedenis van hun eigen omgeving, mits het authentiek en interessant wordt gebracht.
Net als bij pater Wim van der Geest, zullen we ook met dit project aan de slag gaan op het
Broeklandcollege. Ook willen we leerlingen weer een kunstwerk laten creëren om Zef Hendriks te
eren. Hoe dat eruit gaat zien is voorlopig nog een verrassing!” Arie de Zeeuw: “Na ons project in 2021 over pater Wim van der Geest, hebben we dit jaar weer een zeer markant en interessant persoon gekozen. Hieraan koppelen we ook een markante en interessante locatie, nl. het voormalige raadhuis in Brunssum, waar Zef Hendriks zijn werkplek had. Ook daar willen we een blijvende herinnering voor creëren.”
Foto’s Jack Aldewereld Stichting