Fortuna Sittard heeft zaterdagavond een belangrijk punt meegenomen uit Utrecht.

De ploeg van hooftrainer Sjors Ultee knokte zich naar een 1-1 gelijkspel, nadat de Sittardse formatie al vroeg op achterstand was gekomen. In de tweede helft trok Fortuna de stand via Zian Flemming gelijk en had het op basis van het spel na de theepauze misschien nog wel recht op meer.

De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd in het goed gevulde Stadion Galgenwaard. De ploeg van interim-trainer Rick Kruys -na Ultee de jongste trainer in de Eredivisie- zocht veelvuldig de aanval en zag dit al vroeg in het duel beloond worden. Bart Ramselaar schoot met zes minuten op de klok de bal achter Fortuna-goalie Yanick van Osch. De middenvelder maakte optimaal gebruik van de ruimte die hij kreeg buiten de zestien en legde het leer in de verre hoek.

Na het doelpunt bleven de Utrechters de dominantere partij, zonder echt gevaarlijk te worden. Na een onderbreking, waarbij Ben Rienstra het veld moest verlaten met een kwetsuur aan het gezicht, veranderde het speelbeeld enigszins, al bleef Utrecht de bovenliggende partij. De Limburgse enclave ging nadrukkelijker opzoek naar de gelijkmaker, onder meer Deroy Duarte en Charlison Benschop probeerden het Utrechtse doel onder vuur te nemen. Het bleef bij speldenprikken.

In de tweede kroop Fortuna wat meer uit zijn schulp. Utrecht begon nog sterk en toonde de aanvallende intenties in de eerste minuten van het tweede bedrijf. Het was echter Fortuna Sittard dat als eerste écht gevaarlijk werd. Flemming werd door de ingevallen Tesfaldet Tekie weggestuurd. Een-op-een met doelman Fabian de Keijzer bleef de Amsterdammer niet koelbloedig genoeg, de rebound van Mats Seuntjens werd van de lijn gehaald.

Het was het startsignaal voor een Sittards offensief, een die na ruim een uur voetballen de gelijkmaker opleverde. Een schot van Tekie werd slecht verwerkt door de Utrecht-doelman, waarna Flemming van dichtbij het net kon laten bollen. In het restant van de wedstrijd volgden kansen over en weer, waarbij de grootste voor Fortuna waren. Lisandro Semedo, Paul Gladon, Mats Seuntjens en Flemming doken nog op voor het Utrechtse doel, maar mistten precisie.

In de slotfase leek het duel alsnog in mineur te eindigen. Mark van der Maarel werkte een mislukte poging van Willem Janssen alsnog binnen. De geboren Limburger maakte echter hands, waardoor scheidsrechter Sander van der Eijk naar het scherm werd geroepen. Op basis van de VAR-beelden werd de treffer alsnog afgekeurd. Zo bleef het, net als vorig seizoen, 1-1 in Utrecht .