Opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in gebouw voormalige basisschool De Gansbeek in Meerssen

De oorlog in Oekraïne houdt de wereld in zijn greep. Dagelijks zien we de hartverscheurende beelden van mensen die op de vlucht slaan. Honderdduizenden mensen die huis en haard moeten achterlaten om een veilig onderkomen elders te zoeken. We staan met alle gemeenten in Nederland voor de enorme opgave om opvang te regelen voor vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne. Alleen al in de Veiligheidsregio Zuid-Limburg moeten 2000 vluchtelingen worden opgevangen. We willen hen een veilige plek bieden, weg van oorlog en geweld.

Ook de gemeente Meerssen staat voor de opgave om locaties te vinden voor de opvang van deze vluchtelingen. Hiervoor hebben we een speciale projectgroep in het leven geroepen, die bekijkt welke locaties geschikt te maken zijn.

Basisschool de Gansbeek. Een van de locaties die geschikt is om vluchtelingen gedurende langere tijd een veilig onderkomen te geven, is het gebouw van de voormalige basisschool de Gansbeek in Meerssen. In de voormalige basisschool is plek voor ongeveer 40 personen. Voor de opvang kunnen de bestaande lokalen worden gebruikt. Er zijn wel aanpassingen nodig in de inrichting van het gebouw (keuken, sanitair) en we moeten zorgen voor meubilair (bedden etc) en andere noodzakelijke spullen.

Ad Hoc leegstandbeheer zorgt ervoor dat de huidige bewoners elders onderdak krijgen. Zij zullen uiterlijk 10 mei het gebouw verlaten. Zodra het gebouw leeg is, kan onze aannemer starten met de werkzaamheden die nodig zijn. We hopen dat het gebouw dan binnen enkele weken klaar is voor opvang.

Inloopbijeenkomst. Omwonenden zijn over de komst van de opvanglocatie geïnformeerd door middel van bewonersbrieven. Op woensdag 20 april 2022 organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst in het gemeentelijke Klant Contact Centrum, Markt 50 in Meerssen. Tussen 19.00 en 20.30 uur kunnen omwonenden en andere belangstellenden binnenlopen om vragen te stellen of ideeën te delen. Wilt u deelnemen aan de inloopbijeenkomst? Laat ons dat even weten via een mailtje aan oekraine@meerssen.nl.

Heeft u ideeën of suggesties? Of wilt u als bewoner zelf een bijdrage leveren? Dan horen wij dit uiteraard ook heel graag.

Meer informatie. De ontwikkelingen rondom dit onderwerp gaan snel, de stand van zaken verandert dagelijks. Om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom hulp en opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Meerssen, is er een webpagina ingericht: www.meerssen.nl/oekraine.

Voor vragen aan de gemeente over de opvang van Oekraïense vluchtelingen kunt u mailen aan oekraine@meerssen.nl. Of bel ons gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie