Themamaand vrijheid en democratie in SCHUNCK Bibliotheek Glaspaleis

Van 24 april t/m 29 mei programmeert SCHUNCK Bibliotheek een zevental activiteiten die stilstaan bij het thema bevrijding en democratie. Met lezingen en voorstellingen over oorlog, vrede, verleden en heden. De programmering komt tot stand in samenwerking met Comité 4 en 5 mei Heerlen en HOVO Limburg.

Programma:

Zondag 24 april 14:00 uur/  Lezing: Tirannenmoord door schrijver Dr. Anton J.L. Van Hooff / €7,50/ tickets via schunck.nl

Tijdens deze lezing, verkent Dr. Anton J.L. Van Hooff, auteur van het boek ‘Tirannenmoord’, aanslagen op tirannen door de eeuwen heen. Zo vergaat het steeds tirannen: van de moord op Caesar tot de aanslagen op Hitler.

Dinsdag 3 mei 19:30/ Film met inleiding en nabespreking – Terug naar mijn shtetl Delatyn/ gratis, na aanmelding via schunck.nl
Deze avond tonen wij de aangrijpende documentaire van Willy Lindwer uit 1992: ‘Terug naar mijn shtetl Delatyn’. Samen met zijn vader Berl Nuchim en zijn dochter Michal reisde Lindwer naar Galicië (dat nu deels tot Polen en deels tot Oekraïne behoort). Hij volgde de route die zijn vader zestig jaar eerder had genomen om aan de Nazi’s te ontsnappen en zag hoe het gebied en zijn inwoners waren veranderd. De film bevat uniek materiaal over het vooroorlogse leven in zulke oude Joodse shtetls.

Donderdag 5 mei 14:00/ Het bevrijdingskoffertje – Gedichten en liedjes over oorlog en vrede/ gratis, na aanmelding via schunck.nl
Zangeres Happy Hendrix en schrijver Dick Gebuys nemen je mee op reis met hun bevrijdingskoffertje vol nostalgie, sentiment, frivoliteit en hoop. Met gedichten en liederen over oorlog en vrede. De door Happy gezongen liedjes zijn klassieke songs uit vroeger tijden: van Vera Lynn, Marlene Dietrich, Judy Garland, The Andrew Sisters en Louis Armstrong.

Vrijdag 13 mei/ Boekpresentatie: ‘Srebrenica, een dag in het leven’ door schrijver en muzikant John Moonen/ gratis, na aanmelding via schunck.nl
Moonen vertelt hij hoe zijn autobiografische boek tot stand kwam, nadat hij zijn leven en werk in het naoorlogse Srebrenica afsloot en zich weer in Nederland vestigde.

Donderdag 19 mei/ Cultuurcafé/ Schrijversbezoek Peter Lenssen/ gratis, na aanmelding via schunck.nl
Tijdens deze editie van het Cultuurcafé ontvangen we schrijver Peter Lenssen. We gaan in gesprek over zijn hoogst actuele boek: ‘Genoeg geweest’ waarin de kwetsbaarheid van de open samenleving, de schaduwkanten van het Internet en de kwalijke rol van inlichtingendiensten worden belicht. De presentatie is handen van Journalist en columnist Jules Roozenboom.

Zaterdag 21 mei 14:00 uur/ Lezing: Gaat Europa ten onder? Door prof. dr. H.C.G. Huub Spoormans/ €7,50/ tickets via schunck.nl
De actualiteit laat zien dat het huidige Europa voor gigantische uitdagingen staat. Migratie, klimaat en economische vraagstukken. Spanningen tussen Oost en West nemen toe, de koude oorlog is weer terug. Economische superstaat China claimt steeds meer haar plek op het wereldlijke toneel. En het oude Europa worstelt met de moeizame verhouding tussen economische eenwording en culturele diversiteit. In een twee uur durende lezing neemt Prof. Spoormans ons mee naar ons Europa maakt de balans op.

 

Zondag 29 mei 14:00/ Schrijversbezoek: Pieter Waterdrinker/ €7,50/ tickets via schunck.nl
Waterdrinker gaat in gesprek over zijn nieuwe roman ‘Biecht aan mijn vrouw’, zijn schrijverschap, maar ook over zijn recente vertrek uit Sint Petersburg, Rusland, waar hij doorgaans woont. De actualiteit en met name de ontwikkelingen in de Oekraïne en de Russische geschiedenis zijn (ook) thema’s in zijn recente werk.

Meer informatie en tickets: https://www.schunck.nl/nl/bibliotheek/agenda/bevrijding-en-democratie/themamaand-bevrijding-en-democratie

ArchiefFoto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie