Volop sport en spel tijdens landelijke sportdag voor mensen met Korsakov op 4 mei

2

Ruim 100 deelnemers met hun begeleiders uit het hele land komen samen in Landgraaf (Zuid-Limburg) om daar te genieten van een heerlijke dag vol sport en spel, maar vooral: plezier.

Belang van deze sportdag

MeanderGroep Zuid-Limburg organiseert – in samenwerking met het Korsakov Kenniscentrum en maar liefst 10 andere zorgorganisaties in het land – wederom een bijzondere sportdag, waarbij mensen met het syndroom van Korsakov gestimuleerd en geënthousiasmeerd worden om in een sportieve en leuke setting nieuwe contacten te leggen en verbinding te maken met andere mensen met korsakov. Door op die dag samen te sporten en te bewegen, stijgt het emotionele en fysieke welbevinden van de deelnemers. Een win-win situatie dus voor lichaam en geest.

* Het syndroom van Korsakov ontstaat door een ernstig vitamine B1 tekort, meestal door ernstige en langdurige alcoholverslaving in combinatie met slechte voedingsgewoonten. Hierdoor kunnen

bepaalde gedeelten van de hersenen worden aangetast, waardoor iemand geheugen-, inprentings-, en oordeelsstoornissen krijgt. Het gevolg hiervan kan zijn dat mensen op den duur niet meer zelfstandig kunnen wonen.

 Grandioos succes vraagt om jaarlijkse terugkerend event. Precies tien jaar geleden initieerde MeanderGroep de eerste nationale sportdag voor mensen met het syndroom van Korsakov.  Ontstaan vanuit het idee om elkaar te ontmoeten, ervaringen en kennis te delen, te ontdekken hoe men ervoor stond op het vlak van sport en beweging én meer aandacht te vragen voor het syndroom van Korsakov. Dit initiatief bleek een grandioos succes door het enthousiasme van de deelnemers en de krachtige samenwerking tussen de 11 organisaties in het hele land. Een dag waarop letterlijk iedereen ‘in beweging komt om samen te komen’.

Vanwege het grote succes en het groeiende animo voor dit jaarlijkse event, werd echter het bekostigen hiervan een uitdaging. Met als gevolg dat het event niet elk jaar meer kon plaatsvinden. Gelukkig mede dankzij de hulp van het Korsakov Kenniscentrum (KKC), de subsidie van FNO Klein Geluk, diverse sponsoren en uiteraard de grote inzet van medewerkers en vrijwilligers, kan het event dit jaar weer plaatsvinden. Als het aan het organisatieteam ligt hoopt men op een jaarlijks terugkerend event.

Meedoen is belangrijker dan winnen. Na een welkomstwoord en een goede warming up, zullen vijftien teams diverse spelrondes tegen en met elkaar gaan spelen. Het gaat daarbij niet om het winnen, maar om zaken als enthousiasme of het leukste spel. Er is genoeg diversiteit qua sport en spel met uitdagingen in bijvoorbeeld voetbal, knotshockey of vis hengelen. Een stevige lunch en Limburgse vlaai mogen hierbij niet  ontbreken. Net zoals een heerlijke massage. Voormalig Nederlands bokser Arnold VanderLyde – tevens 3-voudig winnaar van Olympisch brons – zal de teams aan de zijlijn motiveren en klaar staan voor een meet en greet. Kortom, genoeg ingrediënten voor een top dag.

 Subsidie FNO. De landelijke sportdag Korsakov is mede mogelijk gemaakt door FNO Klein Geluk. FNO Klein Geluk vergroot de kwaliteit van leven van mensen met een langdurige beperking op het vlak van gezondheid. Het programma ondersteunt activiteiten die bijdragen aan eigen regie, sociale participatie of welbevinden. De behoefte van de mensen zelf staat altijd centraal.

 

 

Geef een reactie