Fortuna Sittard in eigen huis onderuit tegen Vitesse

Fortuna Sittard heeft woensdagavond in eigen huis verloren van Vitesse. Bijna 11.000 toeschouwers zagen de thuisclub via een benutte strafschop van Paul Gladon op voorsprong komen. Vitesse trok uiteindelijk de overwinning naar zich toe via doelpunten van Million Manhoef en Loïs Openda . Komende zondag volgt de laatste speelronde van de reguliere competitie, de spanning zal in diverse stadions in Nederland om te snijden zijn.

Zoals bekend, waren enkele sterkhouders aan de zijde van Fortuna Sittard geschorst. Deroy Duarte, Mats Seuntjens en Zian Flemming moesten de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Daar kwamen ziekmeldingen van Roel Janssen en Arianit Ferati bij, terwijl Ivo Pinto in verband met prive-omstandigheden niet inzetbaar was. Hoofdtrainer Sjors Ultee had een basisplaats ingeruimd voor Jordan Botaka, hij begon rechts achterin aan de wedstrijd. Mickaël Tirpan werd op het middenveld geposteerd, ook Ben Rienstra en Lisandro Semedo keerden terug in de ploeg.

De eerste helft was voor Vitesse, de ploeg uit Arnhem vond vaak de vrije man en wist telkens weer gevaar te stichten voor het doel van Fortuna Sittard. Met name de spelers in de aanval van Vitesse bezorgden de Fortuna verdediging de nodige hoofdbrekens. Na ruim een kwartier spelen verscheen Lois Openda vrij voor Fortuna doelman Yanick van Osch, deze redde fraai. In de rebound mikte Adrian Gbric op de paal.

Enkele minuten later was Openda weer gevaarlijk, ditmaal na een snel uitgevoerde counter van de gasten. Hij ging op Van Osch af, met een uiterste krachtsinspanning voorkwam George Cox dat de Belg kon uithalen. De Arnhemmers hadden nog diverse kansen, steeds bleef de verdediging van Fortuna overeind. Na een half uur spelen moest Andreas Samaris met een blessure het veld verlaten, Nigel Lonwijk was zijn vervanger.

In het laatste gedeelte van de eerste helft meldde Fortuna Sittard zich diverse keren gevaarlijk voor het doel van Vitesse. Semedo kreeg een grote kans op de 1-0, van dichtbij schoot hij echter over. De fanatiek meelevende Fortuna fans gingen nog meer achter hun ploeg staan, op slag van rust werden ze op hun wenken bediend. Verdediger Tomas Hájek beging een overtreding op Paul Gladon, scheidsrechter Van Boekel kende na inmenging van de VAR een terechte strafschop toe. Gladon ging zelf achter de bal staan en schoot onberispelijk raak: 1-0.

In de vier minuten extra tijd die werd toegekend, kwamen de gasten echter al op gelijke hoogte. Na een bal van achteruit van Riechedly Bazoer verscheen Million Manhoef helemaal vrij in het strafschopgebied van Fortuna. Hij schoot de bal beheerst in: 1-1.
Na rust was Fortuna Sittard de gevaarlijkere ploeg. Gladon bediende Semedo, deze zag zijn schot gekeerd door Vitesse keeper Markus Schubert. Ook Tirpan was dicht bij een treffer, Schubert was echter opnieuw bij de les. Na 63 minuten volgde een koude douche voor alles en iedereen die Fortuna Sittard een warm hart toedraagt. De slim vrijgelopen Openda werd door Eli Dasa op maat bediend, met zijn hoofd scoorde de Belg zijn zestiende treffer van het seizoen: 1-2.

Fortuna wisselde enkele keren, onder meer Charlison Benschop, Tijjani Noslin en Samy Baghdadi werden ingebracht om in aanvallend opzicht iets te forceren. De grootse kans was vijf minuten vóór tijd voor Benschop, na een voorzet van Semedo van de rechterkant miste de aanvaller de bal echter van dichtbij. Wat Fortuna ook probeerde in de slotfase, niets mocht baten. Waardoor het een erg spannend slot van de competitie zal worden aanstaande zondag, als de uitwedstrijd tegen NEC op het programma staat. Bij een overwinning is de ploeg van Ultee verzekerd van een vijfde Eredivisieseizoen.

 

Communicatie Fortuna Sittard en Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie