Luc Steins met PSG op drempel FINAL4 Champions League

Donderdag 19 mei wordt een belangrijke dag voor de Franse handbalploeg van PSG uit Parijs waar Luc Steins (27) uit Voerendaal als spelverdeler sinds 2020 actief is. In de return tegen de Duitse recordkampioen THW Kiel moeten Steins en co proberen een plekje bij de beste vier Europese ploegen zien te bemachtigen voor de FINAL4 in de Lanxess Arena in Keulen, op 18 en 19 juni. In Parijs eindigde het eerste duel, met vijf treffers van Steins, woensdagavond na een spannend potje op 30-30. Halfweg de tweede helft keken de Parijzenaars nog tegen een achterstand van vijf treffers aan.

Exact een jaar geleden troffen beide topploegen elkaar ook in de kwartfinales. Na verlies in Duitsland (29-31) stelde PSG in eigen hal het ticket voor Keulen veilig met een 34-28 zege. Het Franse topteam aast al een aantal seizoen op de hoogste prijs in het Europese clubhandbal maar bij vijf deelnames was er viermaal plek drie en eenmaal een tweede stek (2017). In eigen land is de ploeg schier onaantastbaar.

Voor Steins zou de komende FINAL4-editie de tweede deelname aan het prestigieuze eindtoernooi, voor bijna 20.000 fans, kunnen worden. Hij is daarmee de tweede Nederlandse handballer na Mark Bult die op dit podium zijn kunsten mag tonen. Zijn eerste optreden in Keulen, dat in juni vanwege covid werd uitgesteld tot december 2020, moest hij aan zich voorbij laten gaan vanwege een positieve test.

PSG kreeg toen in de halve finale klop van Barcelona (33-27) maar won het duel om plek 3 van het Hongaarse Veszprem met 31-26. In juni vorig jaar was Steins wel present: in de halve finale was het Deense Aalborg met 33-35 te sterk voor de Franse kampioen (vier treffers Steins), een dag later pakte PSG brons, met tweemaal Steins, in het Frans-Franse duel met Nantes: 31-28. In het shirt van PSG scoorde Steins tot nu toe 52 treffers in de Champions League.

Loopbaan

Steins startte zijn handballoopbaan bij Gemini in Voerendaal, kwam in 2012 bij topclub LIONS in Sittard terecht en behaalde meerdere nationale titels: tweemaal landskampioen en bekerwinnaar in 2015 en 2016 en winnaar van de Super Cup in 2016. Daarna speelde hij één seizoen voor het Franse Massy Essonne Handball, gevolgd door twee jaar Tremblay HB. Fenix Toulouse, in de hoogste Franse liga, werd de volgende werkgever in 2019. In november 2020 werd Steins overgenomen door PSG overgenomen om de maandenlange afwezigheid van spelverdeler en wereldhandballer Nikola Karabatic op te vangen. Steins dus tussen de letterlijk grote jongens, spelers van wereldformaat. Hij vond er snel zijn plekje en is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig teamspeler.

Ook in de nationale ploeg doet Steins van zich spreken. In 2020 debuteerde hij met Oranje op het EK in Noorwegen, in januari volgde een nog beter optreden bij het EK in Boedapest waar een sterk spelend Oranje tot plek tien reikte en Steins tot ‘beste spelverdeler van het EK’ werd uitgeroepen. Een titel die hem ook al in het seizoen 2020-2021 ten deel viel in de Franse hoogste divisie, de Lidl Starligue.

Jammer genoeg ging plaatsing voor het eerste WK voor Oranje ooit afgelopen maand de mist in: het eerste kwalificatieduel in Portugal werd met 30-33 (tweemaal Steins) gewonnen, vier dagen later ging de nationale ploeg in Eindhoven met 28-35 (vier treffers Steins) onderuit. Voor dat WK in januari 2023 in Zweden en Polen hoopt Nederland alsnog via een zgn. wildcard toegelaten te worden.

Het duel tussen THW Kiel en PSG is donderdag 19 mei vanaf 20:45 uur te volgen via livestream op www.ehftv.com

Foto’s PSG Handball

Geef een reactie