Handbalsters Venlo verrassen VOC Amsterdam: winst eerste duel om landstitel

 

Zaterdag 14 mei begonnen de handbalsters van VOC Amsterdam en Handbal Venlo aan de strijd om de landstitel die in maximaal drie duels beslist moet worden. Door corona was er de voorbije twee seizoenen geen landskampioen uitgeroepen. Dit seizoen werd wel nog het nationale bekertoernooi gecanceld waardoor de beide topteams zich voluit op de titelstrijd konden concentreren.

Handbal Venlo, met Weertenaar Robin Gielen voor het vijfde seizoen op rij als hoofdcoach, zette in 2017 een ambitieus plan neer wat niet alleen meer faciliteiten voor de damesploeg inhield maar ook het ontmantelen van de herenploeg. Een cultuuromslag, zo werd alom geopperd. Een opmars van middenmoter naar de vaderlandse top met als doel: de landstitel en, als het gelijktijdig kon, ook de beker. Er kon door het bestuur van de Venlose ploeg slechts op één paard gewed worden. Voor het eerst gaat Venlo nu dus strijden om de titel nadat de ploeg in 2019 de bekerfinale verloor van Quintus uit Kwintsheul. In het najaar van 2021 kwam Venlo vier keer in het European Cup in actie, ervaringen die het team nu zeker van pas zullen komen.

Droomstart

Die indrukwekkende koerswijziging binnen de club lijkt nu te gaan renderen: het eerste duel om de nationale titel leverde in sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord een verrassende, maar alleszins verdiende 23-24 zege op voor de ploeg uit Noord-Limburg die in 2014 debuteerde in de eredivisie. Twintig onderlinge duels volgden in de afgelopen seizoenen, slechts één keer was er Limburgse winst op de zevenvoudig landskampioen.

Venlo, met een uitstekende keepster Liza Rover tussen de palen, opende sterk tegen een onrustig en slordig spelende Amsterdamse ploeg waar coach Rachel de Haze – kleindochter van voetballer Rinus Israël – er in de eerste helft niet in slaagde haar ploeg bij de les te krijgen: 7-13. In de kleedkamer werd het strijdplan tijdens de rust bijgesteld: korter dekken op de beide zusjes Lianne en Janiek van Sleeuwen, de beide zusjes uit het Brabantse Boekel. De gasten uit Venlo wankelden, zagen hoekspeelster Becky van Nijf – al tien jaar onderdeel van de ploeg – na een forse charge met een rode kaart naar de tribunes verwezen. De Limburgsen toonden zich onverzettelijk: vier keer kwam VOC tot een verschil van één treffer terug, maar de hautain spelende thuisploeg waar veel jeugdinternationals samen spelen, slaagde er niet in de gelijkmaker op het bord te krijgen. Vijftien tellen voor affluiten maakte Lianne van Sleeuwen met haar tiende treffer aan alle onzekerheid en nagelbijten bij de meegereisde fans een einde: 22-24. Lijnspeelster Pipy Wolfs tekende voor de 23-24 eindstand.

In de ‘best of three-serie’ leidt Venlo met 1-0, zaterdag 21 mei (14:15 uur) is in Venlo het tweede duel. Bij winst mag Venlo zich voor het eerst in de clubhistorie tot nationaal kampioen kronen. Wint VOC, dan volgt een week later het derde en beslissende duel in de hoofdstad.

In Limburg gingen het inmiddels ter ziele gegane Swift Roermond (laatste titel in 1998) en Vlug en Lenig (in 1987) Handbal Venlo ooit voor met het binnen halen van de landstitel.

Foto Reza

Geef een reactie