Hoofdmenu

Het bestrijden van bladluizen is lastig

In het voorjaar is het vaak droog en warm weer, met ideale temperaturen voor allerlei insecten en planten om te groeien. Onder sommige bomen, op auto’s of op tuinmeubels ligt soms een plakkerig laagje. Veel mensen denken dat dit hars van bomen is, maar het is suiker veroorzaakt door bladluizen.

Bladluizen zijn kleine insecten die leven van de sappen uit planten, specifiek van jonge, zachte bladeren. Het voorjaar is daarom de perfecte tijd voor de bladluis. Daarnaast hebben ze een voorkeur voor lindes en esdoorns, deze bomen hebben er meer last van dan andere boomsoorten. De bladluizen zuigen plantensap op, het overtollige sap wordt geloosd. Dit verschijnsel heet honingdauw. Op de honingdauw groeit een roetschimmel, die het een zwarte en doffe kleur geeft.

Het bestrijden van bladluizen is lastig, zij zijn namelijk voer voor vogels en andere insecten. De beste manier om honingdauw weg te nemen van auto’s of tuinmeubelen is door het zo snel mogelijk te verwijderen met warm water. Ook een regenbui zorgt ervoor dat het aantal bladluizen sterk vermindert. Het gebruik van gif is uitgesloten vanwege de gezondheidsrisico’s voor onze inwoners en de nadelige effecten voor het milieu.

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno