Lange Duinen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht, Nederland, Europa

Ben je ooit midden in de nacht de natuur in getrokken? Grote kans van niet. De meeste gebieden zijn op dat tijdstip niet toegankelijk. Maar binnenkort wel! Want je kunt je inschrijven voor de nachtwandeling van de Midzomernacht op de Sint-Pietersberg in de nacht van 18 op 19 juni 2022 – georganiseerd door Natuurmonumenten.

 

Tijdens de Midzomernacht op de Sint-Pietersberg van Natuurmonumenten kun jij een begeleide nachtwandeling door de ENCI-groeve maken. Wie denkt dat zo’n loop in het donker snel verveelt, heeft het mis! Wanneer wij normaal gaan slapen komt het lokale wild tot leven. De dieren komen uit hun schuilplekken en gaan op zoek naar elkaar en op zoek naar eten. Tijdens de wandeling luisteren we naar de activiteiten van de vroedmeester- en knoflookpad. Met behulp van een batdetector gaan we op zoek naar vleermuizen. En wie weet spot je wel de oehoe!

Beleef de natuur op een andere manier. Tijdens deze unieke kans om dit natuurgebied ’s nachts te bezoeken, wat slechts één maal per jaar mogelijk is, zul je ervaren dat voor dieren andere zintuigen zoals horen en voelen heel belangrijk zijn. Als je geen hand voor ogen ziet beleef je zelf de natuur ook eens op een andere manier. Ontdek jij jouw zesde zintuig?

De zomerzonnewende, die ook wel midzomer wordt genoemd, is op het noordelijk halfrond de langste dag van het jaar. Deze dag valt bijna altijd op 21 juni. Ook dit jaar. Het is een dag die wereldwijd door veel mensen wordt gezien als een moment van bezinning. Ook staat het voor genieten met familie en vrienden centraal tijdens midzomerdag. In Zweden is Midsommar zelfs de bekendste feestdag van het jaar waarbij flink wordt uitgepakt. Natuurmonumenten wil deze bijzondere dag van bezinning niet zomaar aan zich voorbij laten gaan, maar doet dat op een íets andere manier. Maar natuurlijk kun je dit nog steeds samen met je familie of vrienden doen!

 Informatie en aanmelden. Omdat Natuurmonumenten de natuur zo weinig mogelijk wil verstoren, wil het de nachtwandeling op een moment doen wanneer de nacht zo kort mogelijk is. Aangezien Midzomer op een doordeweekse dag valt is de viering een klein beetje vervroegd naar de nacht van 18 op 19 juni 2022. Deze nachtwandeling start bij het Bezoekerscentrum op Wielen nabij Chalet D’n Observant. De starttijden van de nachtwandeling door de ENCI-groeve liggen tussen 22.30 uur en 00.00 uur. Je loopt in klein gezelschap onder begeleiding van een boswachter die jou uitlegt hoe het nachtleven in de ENCI-groeve werkt. Je sluit deze nachtelijke beleving af met een drankje op het speciaal voor deze beleving ingerichte nachtterras van Chalet D’n Observant aan de rand van de groeve.

Wil je meelopen, dan moet je vooraf online een kaartje kopen. Er zit een maximum aan het aantal deelnemers dat mee kan lopen, dus wees er op tijd bij. De opbrengst van je kaartje, € 15,75 voor leden en € 22,50 voor niet-leden, gaat volledig naar de natuur.

Aanmelden kan via: www.natuurmonumenten.nl/agenda

Zoek bij “Waar” op “Sint-Pietersberg”

Zoek bij “Wanneer” op “18-06-2022”.

Een extra bijkomstigheid: met je deelname aan de nachtwandeling van de Midzomernacht op de Sint-Pietersberg help je de natuur een handje. De opbrengst van de tickets gaat naar natuurbeheer, zodat iedereen kan blijven genieten van al het moois dat in Nederland te zien is. Fijn voor de mensen die de natuur in willen, goed voor dieren en planten die er wonen en groeien.

Foto Natuurmonumenten

 

Geef een reactie