Karttalent Ryan Rijvers (8) uit Schimmert imponeert tijdens eerste wedstrijd ooit en pakt drie bekers!

SPA – Zes maanden geleden stapte Ryan Rijvers (8) voor het eerst in een kart, afgelopen weekeinde stond hij op het podium bij zijn eerste wedstrijd ooit! De snelheidsduivel uit Schimmert werd in Spa vierde in de Micromax-klasse tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max en dat betekende maar liefst drie bekers! Eén voor zijn vierde plek, één omdat hij de beste rookie was en één omdat hij was uitgeroepen tot ‘driver of the day’.

“Ik voel me echt goed, ik vind dit leuk”, zei Ryan met een lach. Trots hield hij één van zijn drie bokalen in de hand. “Ik verwachtte dat ik zesde of zo ging worden. Ik heb hier twee keer getraind voor de wedstrijden en dat was het. Ik vond het een beetje een moeilijke baan. De kerb was soms moeilijk te pakken en dan krijg ik pijn in mijn ribben van het schudden.”

In de kart leek het hem weinig te deren, want hij was het hele weekeinde verrassend snel. Zo denderde de rookie naar een razendknappe derde plaats in de kwalificatie en ook in de prefinale werd hij derde. En dan te bedenken dat het ging om zijn eerste kwalificatie en eerste race ooit ging.

Daarom baalde hij stiekem een beetje dat hij in de finale vierde was geworden. “Daar waren twee rijders gebotst. Ik zat er vlak achter en moest ze ontwijken. Ik kon geen kant meer op en zakte daardoor terug naar de laatste plaats. De rest kon er aan de andere kant voorbij. En toen heb ik niet opgegeven en gewoon doorgeknald.”

Dat hij zo toch nog vierde werd, was een prestatie van jewelste. Mocht hij dus gerust trots op zijn. Het betekende dat zijn serieuze aanpak resultaat heeft. Zo neemt Ryan met zijn coach na elke training de data door van z’n boordcomputer om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te leren.

Dat hij zes maanden geleden begon met karten heeft veel te maken met de Nederlandse Formule 1-held Max Verstappen.

“Ik houd heel veel van Max Verstappen, hoe hij rijdt. Ik wil later net zoals Max Formule 1 rijden. En toen zei mijn papa dat hij vroeger ook gekart heeft en wou ik er ook mee beginnen. Het racen zelf en de snelheid leken me heel leuk. Zo ben ik hier terechtgekomen.”

“Ryan is altijd auto-en racegek geweest”, zei Ryans vader na afloop. “Hij volgde altijd de Formule 1. Hij wilde net zoals Max worden en dan moet je beginnen met karten hè? Dan zullen we wel zien hoe het eindigt.”

De eerste keer dat hij in een kart zat, zes maanden geleden, was op de huurbaan van het circuit van Genk. “Toen ik daar een aantal rondjes had gereden, ben ik naar de grote baan gegaan. Maar ik begon te huilen omdat ik niet durfde. Ik heb op een woensdag hier nog een keer gereden. Toen ging het perfect en durfde ik ook op de grote baan met al die Mini’s.”

Ryans vader: “Hij vond het op de huurbaan zo leuk dat hij zei: pap, ik wil er verder mee. Nou, zei ik: als je dat wilt, moeten we gaan kijken of we ergens een tweedehands kartje kunnen vinden. Toen hebben we van een andere Limburgse jongen een kart kunnen overnemen. Ryan is al snel gaan trainen met Edgar van GKS en heeft daar les genomen. Het gaat steeds beter.”

Dat bleek zondag in Spa op overtuigende wijze. Hoewel hij de eerste ronde van het NK niet heeft meegedaan omdat hij daar nog niet rijp voor leek, rijdt hij de resterende vijf ronden wel. Nu de kop eraf is, weet Ryan wat hij voortaan kan verwachten. “Het was vandaag wel een beetje spannend. Ik was ook wel een beetje zenuwachtig. Maar tijdens de race had ik er niet echt last meer van. Tijdens de volgende race van het NK hoop ik op het podium te kunnen komen!”

Ryan Rijvers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door het Jumbo Junior Team.

credit Bas Kaligis/RaceXpress.nl

 

Geef een reactie