Hoofdmenu

Zilver voor Schiffeleers op NK Boulder

 

De beste tien mannen en de beste 10 vrouwen uit de Nederlandse bouldercompetitie mochten zaterdag in Delft uitmaken wie zich Nederlands Kampioen Boulderen 2022 mag noemen. Bij de vrouwen was daar nog een elfde klimster aan toegevoegd: het 16-jarige supertalent Sabina van Essen uit De Bilt had dispensatie gekregen, omdat ze de Nederlandse competitiewedstrijden had gemist door deelname aan internationale wedstrijden.

Bij de elf vrouwen was Limburg goed vertegenwoordigd met de 22-jarige Manon Boereboom uit Valkenburg en de pas 17-jarige Amber Schiffeleers uit Sittard. Tijdens de halve finale kregen de klimmers vier complexe boulders voorgeschoteld; zo complex dat Boereboom er geen enkele score in wist te halen. Ze eindigde uiteindelijk gedeeld 10e. Ook Schiffeleers had het moeilijk in de halve finale, met slechts 1 top en 2 zones wist zij zich als zesde en laatste te plaatsen voor de finale.

Tijdens de finale herpakte ze zich echter goed: Had ze in de eerste boulder nog problemen om goed weg te komen uit de slipperige startpositie, toen ze die eenmaal onder controle had, had ze ook snel de zone te pakken en meteen daarna de top. De tweede boulder begon met een dynamische sprong die haar in de twee poging al boven in de wand bracht en die ze daarna met een aantal krachtige en gecontroleerde bewegingen wist af te maken.

De derde boulder bleek de moeilijkste: een krachtige sprong moest worden opgevangen door compressie op twee moeilijke grepen. Dat bleek voor de Sittardse een tandje te moeilijk. Ook de ander klimsters beten zich stuk op deze boulder. Alleen Van Essen wist daar punten te halen door de zone te bereiken. De vierde boulder bestond in de onderste helft uit modules met kleine grepen, waarbij de klimmer met voetverklemmingen horizontaal in wand de juiste positie moest zien te vinden om door te gaan. De bovenste helft van de boulder bestond voornamelijk uit grote roze grepen (volgens de commentatoren groter dan Schiffeleers zelf) die alleen overwonnen konden worden met kracht, techniek en een perfecte lichaamscontrole.

Amber Schiffeleers had deze boulder meteen door: in haar eerste poging topte ze boulder. De enige andere die die boulder ook boven wist te komen was Van Essen. Daarmee moest Schiffeleers haar meerdere erkennen in het Biltse supertalent, maar wist ze de rest van de Nederlands vrouwen overtuigend achter zich te laten.

Foto’s Limburg Climbing« (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »