Kerkrade helpt inwoners woning duurzamer te maken

De gemeente Kerkrade wil inwoners nog meer helpen om hun huis duurzamer te maken. Daarom start Kerkrade met een ‘Energie- en Klimaatfonds’. Inwoners kunnen een lening krijgen voor maatregelen die energie besparen of die meehelpen aan het aanpassen aan ons veranderende klimaat.

Denk hierbij aan zonnepanelen of het afkoppelen van hemelwater. Het nieuwe fonds is onderdeel van meerdere maatregelen die inwoners moeten bewegen om aan de slag te gaan met het duurzamer maken van de woning. Inwoners die advies of hulp nodig hebben, kunnen terecht bij de WoonWijzerWinkel in Kerkrade.

Wethouder René van Drunen (Duurzaamheid): “Als alles volgens planning verloopt en de raad stemt in juli in, gaat het fonds vanaf 15 september 2022 open. Voor het fonds komen particulieren, verenigingen en ondernemers (met een woning/pand in eigendom) in aanmerking. De financiële situatie van de deelnemer wordt niet getoetst. Dit maakt het mogelijk dat ook degene met ‘een kleine beurs’ aan de regeling kan meedoen.”

Hoe ziet het fonds eruit?  In het fonds zit 2 miljoen euro. De lening wordt in maximaal 15 jaar terugbetaald. De rente bedraagt 2%. Per woning kan 35.000 euro worden geleend. Het minimum leenbedrag is 1.000 euro. Daarnaast zitten er nog meer voordelen aan deze regeling. Zo is er geen maximumleeftijd aan gebonden, geldt er geen BKR-toets en is zelf klussen toegestaan. Mocht het leenpotje op zijn, dan zal aan de raad om meer geld worden gevraagd.

In augustus komen we terug met meer informatie over het fonds en wat u precies moet doen om in aanmerking te komen. Houd hiervoor onze kanalen in de gaten.

Duurzaam Kerkrade. Onder de noemer van Duurzaam Kerkrade voert de gemeente, samen met de Stadsregio Parkstad Limburg, al jaren projecten en werkzaamheden uit om de stad duurzamer te maken. Een goed voorbeeld is het zonnepanelenproject Parkstad.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie