Prijswinnaars Limburgse Filmdag 2022 Daniël Beckers wint met de aangrijpende film Boellie

Op zaterdag 18 juni vond in Filmhuis De Domijnen in Sittard de jaarlijkse Limburgse Filmdag plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival van Limburg, georganiseerd door CineLOVA, werden maar liefst 28 nieuwe korte speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. De laureaat ging dit jaar naar Daniël Beckers voor zijn film Boellie. ‘’De aangrijpende film is met uitstekend camerawerk, een mooie geluidsband en geloofwaardige interviews een productie van hoog niveau”, aldus de jury.

Prijswinnaars is alle categorieën

Naast de laureaat werden prijzen voor vier categorieën uitgereikt: fictie, non-fictie, vakantiefilms en één-minuutfilms.

Fictie
In de categorie ‘fictie’ won Bea de Groote goud voor haar film De dode zoon. Ineke en Peter Brouwers kregen zilver voor hun film Toch nog maar een wijntje. Brons was er voor Daniël Beckers voor zijn film Panorama.

Non-fictie
In de categorie ‘non-fictie’ kreeg Jef Caelen goud voor zijn film Op zoek naar geluk. Zilver werd toegekend aan de film Het beste moet nog komen van Hub Boyens. De derde plek werd gedeeld door Typisch Iris van Gerard Koenen en El fin del Mundo van Arie Stas.

Vakantie-impressie & één-minuutfilms
In de categorie ‘vakantie-impressie’ werd goud toegekend aan Map Baggen voor haar film Letters in de stad. In de categorie ‘één-minuut films’, die dit jaar voor de tweede keer onderdeel uitmaakte van het festival, ging de winst naar Con Soeters voor de film Brandende liefde.

Limburgse Filmdag

De Limburgse Filmdag biedt een breed scala aan films van non-professionele makers uit de provincie: van bijzondere filmische portretten van markante persoonlijkheden, spannende en ultrakorte één-minuutfilms tot historische documentaires. Het is voor de Limburgse cineasten tevens de mogelijkheid om een nominatie toegekend te krijgen voor deelname aan het nationale NOVA Filmfestival. Uit alle landstreken worden de beste films aangedragen voor dit landelijke festival dat dit jaar op 3 en 4 september in Hotel Theater Figi in Zeist wordt gehouden. Uit Limburg worden dit jaar zestien films aangedragen om in aanmerking te komen voor een plek op het landelijke filmfestival. Uit Limburg zijn dit jaar vier films toegelaten tot het landelijke filmgala.

Foto Huis voor Kunsten Limburg/ film Boellie

 

Geef een reactie