Hoofdmenu

Karttalent Ryan Rijvers scoort alweer: podiumplaats in de BMC!

 Ryan Rijvers uit Schimmert maakt in vliegende vaart naam in de kartsport. De net negen jaar geworden coureur racet pas zeven maanden en pakte ook in zijn tweede wedstrijd ooit een podiumplek. Op het circuit van Mariembourg in Zuid-België denderde hij in de Rotax Max Micromax-klasse naar de tweede plaats tijdens de tweede ronde van het BMC-kampioenschap.

 

“Het ging goed. Ik ben blij met mijn weekend”, was de logische reactie van Ryan. “Ik ging voor de eerste plek, maar er was één tiende verschil met de nummer één. Die had meer ervaring dan ik. Als we in een bocht reden, kwam ik wat dichterbij, maar als we op het rechte stuk reden, ging hij wat sneller. De volgende keer beter. Maar dat ik tweede ben geworden voelt goed en is leuk.”

Ryan had nog nooit eerder geracet op het circuit van Mariembourg, maar toonde zich zeer constant. Zowel in de kwalificatieheat als in de prefinale en de finale was hij naar de tweede plaats gesneld. En dan te bedenken dat hij moest racen in zware omstandigheden; het was erg warm op de baan. “Dat was lastig”, bekende Ryan. “Het was daardoor veel zwaarder sturen dan normaal, want als het warm is, is de baan veel moeilijker. Maar ik vind het een leuke baan, vooral die scherpe bochten vind ik leuk en het is een snel circuit.”

Dat hij ook in zijn tweede race succesvol was, betekende dat hij opnieuw twee bekers in zijn net nieuwe prijzenkast kan zetten. Eén voor de tweede plaats in het dagklassement en één voor beste rookie. Dat betekende uiteraard dat hij op het podium mocht plaatsnemen. In Mariembourg is dat groot en hoog, op een verhoogd plateau. Ryan: “Ik voelde me een beetje als Max Verstappen, het was net een Formule 1-podium, zo hoog.”

Komende week rijdt hij al zijn volgende wedstrijd: de derde ronde van het Nederlands kampioenschap. Die wedstrijd wordt gehouden op circuit De Landsard in Eindhoven. Daarna wacht de tweede ronde van het BNL-kampioenschap, die in Mariembourg wordt gehouden. Uiteraard hoopt hij dan weer op het podium te staan. Dat zou fijn zijn, want Ryan heeft grootse plannen. “Ik droom ervan ook ooit in een Formule 1-auto te racen!”
Terwijl Ryan over het circuit raasde keek zijn jongere zusje Riley toe. Riley is succesvol in de paardensport, met haar pony’s Bubbles en Spirit rijdt ze dressuur en staat ze als eerste geselecteerd voor de Limburgse kampioenschappen, volgende maand, in de categorie B-dressuur, als jongste deelnemer. Net als Ryan hoopt ze heel succesvol te worden. “Winnen is heel leuk. Dat hoop ik nog veel vaker te doen!”

Ryan bedankt heel graag Rick van GKS en zijn monteur Geert.

Ryan Rijvers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Jumbo Supermarkten en Zuid-Nederlandse Buizen.

Foto’s Bas Kaligis/RaceXpress.nl