Hoofdmenu

Dhafer Youssef gaat zorgen voor magische samensmelting van Jazz en Global-muziek bij festival Cultura Nova in Heerlen

Dhafer Youssef staat op zaterdag 3 september tijdens Cultura Nova garant voor een magische samensmelting van Jazz en Global-muziek. De van oorsprong Tunesische componist, zanger en ud-speler Dhafer Youssef maakt grenzeloze muziek en schrijft muziekgeschiedenis als dé componist die de ud introduceert in de jazz. Op zijn negentiende ontdekte Youssef in Wenen de Indiase muziek. Hij werd gegrepen door de diepe, sonore Hindoe­-klanken: “Ik was ervan overtuigd dat ik ooit samen zou spelen met legendarische Indiase muzikanten”, blikt hij terug.

 

A match made in heaven

Sommige dromen hebben tijd nodig om te rijpen. Want pas dertig jaar en negen albums later is het zo ver als hij zijn match made in heaven ontdekt in tabla-legende Zakir Hussain en de Turkse klarinettist Hüsnü Şenlendirici. Samen maken zij Sounds of Mirrors (release 2018). Dhafer: “De Indiase muziek was het uitgangspunt op dit album maar tijdens de opnames die plaatsvonden in Mumbai en Istanbul ontstond iets universelers. Tijdens het samenspelen voelde ik duidelijk dat we verwante geesten waren die elkaar weerspiegelden. Vandaar de titel van het album: Sounds Of Mirrors. Zie het album en ook het gelijknamige concert dan ook gerust aan een ode aan vriendschap en broederschap.”

Youssef brengt zijn muzikale alchemie naar Heerlen met Raffaele Casarano op sax en Adriano Dos Santos op percussie.

Zanger, ud-meester en componist Dhafer Youssef, geboren in Tunesië in 1967, begon al op vijfjarige leeftijd met zingen. In tegenstelling tot zijn grootvader, de muezzin van de plaatselijke moskee, probeert Youssef zijn stemgeluid te verbeteren door liedjes te zingen die hij op de radio van zijn moeder hoort.

Hij maakte kennis met de ud, basgitaar en groove in een jeugdcentrum in zijn geboortestad Tabulbah. Na het spelen op bruiloften en een poging te hebben gewaagd in het conservatorium van de hoofdstad Tunis, was hij niet tevreden en verhuisde hij naar Oostenrijk om zich muzikaal verdert te ontwikkelen. Toen hij ontdekte dat hij toch niet op zoek was naar een academische opleiding, raakte de meester in de ban van jazz en etnische tonen zoals bij Indiase muziek.

Tickets voor het concert van Dhafer Youssef van zaterdag 3 september zijn verkrijgbaar via www.culturanova.nl en via www.plt.nl

 

Voorproefje

https://www.youtube.com/channel/UC0nllNYwco2zVWuknT58rIA

https://www.youtube.com/watch?v=eJwSZIajEvI

Persfoto Cultura Nova