Hans van Wolde doopt OBS Harlekijn om tot gezonden basisschool van de toekomst.

“Een gezonde jeugd heeft de toekomst”. Vanuit dit vertrekpunt vertrok acht jaar geleden het onderzoekproject ‘de Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Op vrijdag 15 juli opent Hans van Wolde tussen 10.30 en 11.15 uur, chef en eigenaar van Michelinsterrenrestaurant Brut172, OBS Harlekijn in Landgraaf officieel als Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Een voeding-beweegschool waar het leerproces verweven wordt met een gezonde(re) leefstijl. Daarbij zal hij de winnaar van de gezonde receptenwedstrijd bekend maken. Alle kinderen (en hun ouders) zijn namelijk in aanloop naar deze opening uitgedaagd om hét gezonde OBS Harlekijn-recept te bedenken.  

 

 “Kinderen op jonge leeftijd bewust maken van een gezonde leefstijl’, zo vat verantwoordelijk projectcoördinator GBT Diana Vaessen het project samen. ‘Dat de ontwikkeling van een (on)gezonde leefstijl al op jonge leeftijd begint, beseffen we steeds meer. Als Gezonde Basisschool van de Toekomst willen we bij OBS Harlekijn als leer-leefschool een actieve bijdrage leveren aan het welzijn en welbevinden van kinderen en daarmee aan gelijke kansen voor alle kinderen. “Als je lekker in je vel zit, ben je beter in staat om te leren”..

GEZONDER OVERBLIJVEN. GBT school zijn betekent naast aanbod van extra beweeg- en creatieve activiteiten, kinderen bewust kennis maken met gezonde en bewuste voeding. Dus minder suiker en vet en meer vitamines, eiwitten en vezels. In zowel de kleine als overblijfpauze wordt er samen gezellig gegeten.

Een verandering die je niet van de ene op de andere dag neerzet. Naast de inspraak- en instemrondes van diverse geledingen komt er logistiek heel wat om de hoek kijken. De producten worden elke ochtend vers aangeleverd, verdeeld en in de klassen bereid en gegeten. Er wordt een uitgebreid lunchmenu aangeboden bestaande uit brood, diverse soorten beleg, zuivel, groenten en fruit waarvan 80% uit de schijf van vijf komt.

LEER HET LEKKER VINDEN. Hans van Wolde onderschrijft het gezonde initiatief van OBS Harlekijn. “Breng kinderen in contact met pure ingrediënten en smaak. Laat kinderen elke dag iets eten wat ze niet kennen. Na een week vinden ze het lekker. Haal de natuur de keuken in. Van het land op het bord geeft betere en gezondere voeding.”

Hans droomt van een grote tuin, een voedselbos waar oud én jong hun eigen groenten en fruit kunnen telen. De Gezonde Basisschool van de Toekomst ziet hij als een stapje in de richting van een nieuwe, vooral bewustere leefstijl.

Vrijdag 15 juli opent Hans van Wolde tussen 10.30 en 11.15 uur OBS Harlekijn officieel als GBT. Daarbij zal hij de winnaar van de gezonde receptenwedstrijd bekend maken. Alle kinderen (en hun ouders) zijn namelijk in aanloop naar deze opening uitgedaagd om hét gezonde OBS Harlekijn-recept te bedenken.   

Foto Kyonne Leyser

Geef een reactie