Voortzetting initiatief ‘Gezond ontbijt voor schoolgaande kinderen’

Vertegenwoordigers van Plus Kleijnen, wethouder Frans Derksen (sociaal domein) en drie bezorgers van de gezonde ontbijtjes: Henk van der Velden, Boy Ubaghs en Suzanne Ronken staan klaar voor de voortzetting van het initiatief. Fotograaf: Eleven Media.

 Elke dag beginnen met een gezond ontbijt is belangrijk. Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Om een gezond ontbijt te stimuleren stelt de gemeente Gulpen-Wittem sinds eind 2018 elke week ontbijtjes beschikbaar aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben. De gemeente was hiervoor aangesloten bij stichting Nationaal Jeugdontbijt. Daar kwam vorige maand abrupt een einde aan, toen de stichting kenbaar maakte dat ze daarmee gingen stoppen.

“Dat kwam voor ons als een verrassing”, licht wethouder Derksen (sociaal domein) toe. “We hadden vorige maand nog besloten om het initiatief voor de komende vier jaar voort te zetten. Het sluit namelijk naadloos aan bij ons beleid. We hebben daarom besloten om de coördinatie over te nemen van de stichting en we zijn direct opzoek gegaan naar een oplossing. Gelukkig hebben we die snel gevonden, in goed overleg met supermarkt Plus Kleijnen (die al sinds augustus 2021 de ontbijten verzorgt) en de betrokken vrijwilligers die ze rondbrengen. We vinden het belangrijk dat kinderen hun dag gezond en energiek kunnen starten. Kinderen die niet ontbijten kunnen onder andere last krijgen van concentratieproblemen in de klas. Met dit initiatief wil de gemeente voorkomen dat kinderen met een lege maag naar school gaan.”

In Gulpen-Wittem maken 40 gezinnen gebruik van de ‘service’. Dankzij de samenwerking met Plus Kleijnen kan er nu ook meer maatwerk worden geleverd. Door te kijken naar de samenstelling van elk gezin kan er meer variatie aangebracht worden in het aanbod in de pakketjes. Ook in het kader van duurzaamheid wordt er op korte termijn nog een extra stap gezet: binnenkort worden de pakketjes niet meer in plastic tasjes overhandigd, maar in een herbruikbare kratjes.

Geef een reactie