De opleiding van Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars gaat weer van start op woensdagavond 17 augustus 2022.

Word je ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, waterraderen met stromend water en de geur van versgemalen graan? Wil je meehelpen om de kennis over molens te verspreiden? Hand-en-spandiensten verrichten samen met de molenaar? Rondleidingen verzorgen voor molenbezoekers van jong tot oud? Leuke molenactiviteiten organiseren? Dan is de opleiding tot vrijwillige molengids misschien iets voor jou! De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars starten hiermee op woensdagavond 17 augustus in het molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. De opleiding bestaat uit in totaal negen bijeenkomsten van twee uur.

Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. De Molenstichting Limburg en afdeling Limburg van het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar. Iedere wind- en watermolen heeft echter ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden. Speciaal voor hen wordt de opleiding tot vrijwillige molengids georganiseerd.

De opleiding. Tijdens de bijeenkomsten van de opleiding tot vrijwillige molengids worden onderwerpen behandeld als molenwereld, veiligheid, educatie en wind-, water -en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar je (mogelijk) als vrijwilliger wilt gaan werken. Je ontvangt een werkmap met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat. De kosten bedragen € 25,- per cursusdeelname, dit is inclusief het lidmaatschap van het Gilde van Vrijwillige Molenaars én WA verzekering.

Lesprogramma. De eerste cursusavond is op woensdag 17 augustus 2021 in het Molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. In negen lessen gedurende de maanden augustus tot en met november komen zowel theoretische onderwerpen als de praktijk aan bod. Op woensdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur en zaterdagochtenden van 9.00 tot 12.00 uur. Het afsluitende examen is op zaterdag 12 november. Het volledige lesprogramma is te vinden via www.hklimburg.nl/opleiding-tot-vrijwillige-molengids.

Aanmelden. Inschrijven voor de opleiding kan tot 15 augustus 2022 via info@limburgsemolens.nl. Het aantal deelnemers per cursus is 4 tot 8 personen.

Praktische informatie
Locatie: Auroramolen (Molenhuisje) Rijksweg 26A, 6095 NC Baexem. Bij de molenbezoeken op zaterdagochtend is het tijdstip in overleg met de molenaar. Het tijdstip kan dus afwijken, je wordt hierover tijdig geïnformeerd.

Molen Otten, Wijlre, foto archief Molenstichting Limburg.

 

Geef een reactie