Nieuw Nederlands Mijnmuseum genomineerd voor internationale designprijs

 De nieuwe locatie van het Nederlands Mijnmuseum in de binnenstad van Heerlen is genomineerd voor een van de meest prestigieuze design awards ter wereld: de SBID International Design Awards 2022. De nominatie is binnengehaald in de categorie Public Space, dankzij het ontwerp van tentoonstellingsmaker Tinker imagineers. Een jury bepaalt, maar publieksstemmen tellen voor 30% mee. Het museum roept op om massaal te stemmen.

 Op 1 mei 2022 opende het nieuwe Nederlands Mijnmuseum in Heerlen voor publiek. Het unieke museumconcept verenigt de vele verhalen uit het rijke mijnverleden met de oorspronkelijke functie van het monumentale gebouw: een mijnwerkerswarenhuis. De museale objecten worden op een stijlvolle wijze geëtaleerd en met het ontwerp van Tinker imagineers sleept het museum deze prestigieuze nominatie in de wacht.

Het mijnverleden van Nederland speelde zich af in de voormalige Mijnstreek, rondom Geleen en in Oostelijk Zuid-Limburg. Dat was niet alleen een ondergronds verhaal, want de massale steenkoolindustrie had ook bovengronds grote gevolgen. Het landschap veranderde door industriële gebouwen en mijnsteenbergen, dorpen groeiden in recordtempo uit tot welvarende steden en de Mijnstreek werd door de arbeidsimmigratie een van eerste melting pots van Nederland. Het mijnverleden had ook een duistere keerzijde, die zich uitte in mijnrampen, stoflongen, mijnschade en de vergaande gevolgen van de mijnsluiting.

 

Museumconcept. Het was een uitdaging om dit kleurrijke verleden met de vele, verschillende verhalen op een publieksvriendelijke manier te verwerken in een museumconcept en tentoonstellingsontwerp. De vier verdiepingen van het museum hebben elk een kleur gekregen die de verhalen opdeelt en begrijpelijk maakt. Bezoekers beginnen bij ‘Zwart’, waar het verhaal van steenkool en de mijnwerker wordt gepresenteerd. De eerste verdieping,‘Goud’, weerspiegelt bijna tastbaar de welvaart die de steenkoolindustrie bracht. ‘Grauw’, de tweede verdieping, toont de schrikbarende keerzijde van de medaille en de bovenste verdieping, ‘Kleur’, neemt de bezoeker mee in de transitie en toekomst van de voormalige Mijnstreek.

Nominatie en stemmen. Dat het museumconcept en tentoonstellingsontwerp goed ontvangen wordt, blijkt niet alleen uit de vele enthousiaste reacties van bezoekers, maar nu ook uit de nominatie voor deze internationale prijs. In de categorie Public Space zijn naast het Nederlands Mijnmuseum negen andere organisaties genomineerd, waaronder het museum van Artis in Amsterdam en musea in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, China, Canada en New York. Op 21 oktober 2022 worden de winnaars bekend gemaakt.

 Stemmen kan t/m 24 augustus via deze link: www.sbidawards.com/finalistcategory/10-public-space/

Foto Mijnmuseum Heerlen

Geef een reactie