Bodemschatten van Kasteel Schaesberg op Ontdek Landgraaf

Gisteren heeft de gemeente Landgraaf haar erfgoedplatform Ontdek Landgraaf van een bijzondere update voorzien. Een selectie van de archeologische vondsten van Kasteel Schaesberg is in beeld en woord aan het platform toegevoegd.

Wethouder Stijn Kropman noemt de update ‘een mooie en interessante aanvulling! De verhalen achter de vondsten geven een bijzondere inkijk in het dagelijks leven van de kasteelbewoners in lang vervlogen tijden. En dit is nu voor iedereen toegankelijk.

Een selectie van de bodemschatten van Kasteel Schaesberg is sinds vandaag te bewonderen op Ontdek Landgraaf. Een selectie, want het zijn er nogal wat. Dat zit als volg: In de jaren ’70 en ’80 is de kasteelruïne meermaals het toneel van archeologische opgravingen. Onder leiding van Professor Hugo Knook van de TU Delft spitten studenten en vrijwilligers door een laag puin en klei, die langzaam zijn geheimen prijs geeft. In 2004 neemt Knook de vondsten mee naar zijn woning in Zuid-Frankrijk. Na zijn dood in 2019 worden ze teruggehaald naar Nederland en ondergebracht bij provinciaal archeologisch depot De Vondst. Afgelopen maand gaf De Vondst de gemeente Landgraaf toestemming om speciaal voor Ontdek Landgraaf een aantal vondsten te selecteren, te fotograferen en nader te onderzoeken. Dat onderzoek is nu afgerond en de resultaten zijn gepubliceerd op Ontdek Landgraaf.

De archeologische vondsten van Kasteel Schaesberg omvatten een grote hoeveelheid potscherven, maar ook fragmenten van kacheltegels, plavuizen, een aantal metaalvondsten, glasfragmenten en dierlijk botmateriaal. Het was een hele uitdaging om uit die massa een selectie te maken die representatief is, maar ook tot de verbeelding spreekt. Na literatuuronderzoek en correspondentie met allerlei deskundigen blijkt het merendeel van de vondsten te dateren uit de 15e, 16e en vroege 17e eeuw. Ze variëren van een groen geglazuurde kacheltegel met een vrouwfiguur tot een muntje van de bisschop van Luik, van scherven met familiewapens tot de steel van een heel bijzonder drinkglas. Iedereen kan ze nu met tekst en uitleg online bekijken. U vindt ze onderaan de pagina van Kasteel Schaesberg op Ontdek Landgraaf. Lees de verhalen, blader door de fotogalerij en ontdek het zelf!

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie