Opening Wilhelminaberg Landgraaf tijdens Cultura Nova

Twee gezelschappen zorgen vrijdag 2 en zaterdag 3 september van 21.15 uur tot 23.15 uur voor een bijzondere sfeer bij de Wilhelminaberg in Landgraaf. Aérosculpture uit Frankrijk zorgt voor roterende lichtobjecten en zwevende vogels (zeemeeuwen) die vanbinnen verlicht zijn en Compagnie Dwaallicht uit België laat tientallen kleine lampjes branden in objecten van bamboe. Samen zorgen ze voor een feeërieke sfeer op de voormalige mijnberg. Het evenement start telkens om 21.15 uur en loopt door tot 23.15 uur, de toegang is gratis.

Sinds 2013 maakt Compagnie Dwaallicht lichtinstallaties en lichtdecoraties op allerlei evenementen in binnen- en buitenland. Eén van hun succesvolle installaties is een meccano van bamboepalen waarmee oneindig veel verschillende ruimtelijke vormen kunnen gemaakt worden, steeds gebaseerd op driehoeken. In elke driehoek past een zeshoekige doek en heel het kunstwerk wordt van binnenuit verlicht.

Jean-Pierre David van Aérosculpture is gefascineerd door luchtschepen en het idee van zweven in de lucht. Sinds het midden van de jaren negentig ontwerpt hij allerlei opblaasbare objecten die hij tot leven brengt in lichtinstallaties en lichtshows. In Landgraaf presenteert hij daarnaast FloWeЯ PoWeЯ, een assemblage van digitale technologie en elektromechanica die licht, snelheid en transparantie onderzoekt.

Onderliggende thematieken zijn: de functie van de berg, de mijngeschiedenis, de jaren na de sluiting en de nieuwe betekenissen die we geven aan oude bestemmingen, de weg vooruit en een venster naar de toekomst. In het kader van IBA Parkstad wordt bovenop de Wilhelminaberg een lichtkunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Har Hollands gerealiseerd. Lichtkunstenaar Har Hollands noemt zijn werk een ‘Berg van licht’. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de top, de trap (508 treden!) en de aanlanding, die opnieuw ingericht zijn.

Albert Camus: ‘Sisyphus is sterker dan zijn rotsblok!’

Het beeld van de berg roept metaforen op als bij de Griekse mythe van Sisyphus, die als straf van de goden een zware steen de berg op moet zeulen en telkens als ie bijna boven is dondert de steen weer naar beneden, zodat Sisyphus steeds weer van vooraf aan moet beginnen. De Franse filosoof Albert Camus zet Sisyphus neer als een grote held, die telkens als de steen weer naar beneden rolt, weer heel even tijd heeft om zich ervan bewust te zijn dat hij sterker is dan zijn rotsblok! En zo zijn de mensen uit Parkstad; ze hebben veel kracht en zijn sterker dan ze soms zelf denken. Het is een opdracht aan ieder van ons, om bijdragen te leveren aan een bewustwordingsproces, zodat dit zelfbeeld in Parkstad kantelt.

De Wilhelminaberg vormt de centrale plek in vele ontwikkelingen op toeristisch gebied in Parkstad Limburg. Op de flank van de Wilhelminaberg vind je een indoorskibaan en de langste trap van Nederland. De trap voert naar de top van de Wilhelminaberg, hierop wordt ook veel gesport. Vanaf de Top van de Wilhelminaberg heb je een wijds uitzicht over de gehele regio. Onderaan de berg ligt Megaland, een groot terrein waar het jaarlijkse Pinkpop festival wordt gehouden. Iets verder weg gelegen liggen Mondo Verde, Kasteel Strijthagen en in Kerkrade Gaia-Zoo. De gemeente Landgraaf en IBA Parkstad hebben contact gezocht met Cultura Nova om bij de opening samen te werken.

IBA Parkstad is in 2013 van start gegaan. Van augustus 2021 tot september 2022, het expositiejaar van IBA Parkstad, presenteert IBA de projecten die al zijn afgerond of nog worden afgerond. In 2022 eindigt het IBA-proces niet. De projecten maken een dynamisch proces door en zullen zich ook na 2022 blijven ontwikkelen. Het doel is dat Parkstad zich ontwikkelt tot een sterkere en veerkrachtigere regio. Met een duurzamere economie, met een belangrijke rol voor groen en hergebruik van materialen. Parkstad als een aantrekkelijk gebied om te wonen, te werken en te recreëren.

Foto Cultura Nova

Geef een reactie