Fortuna Sittard maakt het Ajax erg moeilijk in seizoensopening

Op de dag dat Fortuna Vrouwen hun eerste (oefen)wedstrijd in de geschiedenis met liefst 15-0 won, moest het vlaggenschip van de heren in de seizoensopener aantreden tegen regerend landskampioen Ajax. Fortuna Sittard verloor uiteindelijk nipt van de Amsterdammers, die met 2-3 wonnen. Met rust stond er nog een knappe 1-0 voorsprong op het scorebord. De doelpunten aan Sittardse zijde werden gemaakt door Paul Gladon en Burak Yilmaz.

Bijna 12.000 toeschouwers in een uitverkocht stadion zagen Fortuna Sittard al na zes minuten op voorsprong komen. Arianit Ferati profiteerde van balverlies op het middenveld van Ajax en bediende met een loepzuivere pass Gladon. De spits liet de doelman van de Amsterdammers met een harde uithaal kansloos: 1-0. De eerste treffer in het nieuwe seizoen op het hoogste niveau was een feit. Ajax had in het vervolg van de eerste helft vaak de bal, maar kon nauwelijks gevaarlijk worden. Fortuna Sittard verdedigde erg compact en gaf vrijwel geen kansen weg. Anthony schoot voorlangs en Kenneth Taylor zag een inzet van afstand vrij gemakkelijk gestopt worden door Fortuna doelman Yanick van Osch.

Het was duidelijk dat Ajax coach Alfred Schreuder zou gaan ingrijpen in de rust. Perr Schuurs en international Steven Bergwijn bleven achter in de kleedkamer, Brian Brobbey en Davy Klaassen maakten hun opwachting. De nieuwe spelers aan de zijde van de gasten zorgden voor een ommekeer in de wedstrijd. Na een snel genomen hoekschop gaf Taylor drie minuten na de rust een scherpe voorzet richting de tweede paal, Klaassen gaf de bal het beslissende zetje: 1-1.

Drie minuten later kwam Ajax op voorsprong, na een combinatie door het midden vond Brobbey teamgenoot Devyne Rensch. Van dichtbij werkte deze de bal binnen. De assistent had buitenspel geconstateerd, op aangeven van de VAR werd de treffer echter alsnog goedgekeurd: 1-2. Fortuna Sittard was snel daarna dicht bij de gelijkmaker. Een mooie actie van Mats Seuntjes op links bracht Mickaël Tirpan in een goede schietpositie. Het schot van de verdediger ging echter over het doel.

Na iets meer dan een uur spelen was de derde treffer van Ajax een feit, op aangeven van Dusan Tadic was het Brobbey die van dichtbij raak schoot: 1-3. In de 67e minuut bracht Fortuna Sittard twee nieuwe aanvallers in het veld in een poging om de wedstrijd alsnog te doen kantelen. Onder groot enthousiasme van de supporters van de thuisclub maakten Iñigo Córdoba en Burak Yilmaz hun competitiedebuut, beide spelers waren nog niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen.

Met name Yilmaz kon overtuigen, het duurde maar twintig minuten voordat hij zijn doelpuntenrekening bij Fortuna opende. Na een overtreding op hem zelf, mocht hij van ruim twintig meter voor een vrije trap aanleggen. Yilmaz haalde verwoestend uit, de bal verdween over de muur en langs de vertwijfelend graaiende handen van Pasveer in het doel: 2-3. Het stadion ging er nog een keer luidkeels achterstaan, het bleef tot de laatste secondes spannend. Ferati was met een uithaal van afstand nog gevaarlijk, zijn inzet verdween echter over het doel.

Communicatie Fortuna Sittard en ArchiefFoto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie