Hoofdmenu

Heerlerheide e.o. weer in de ban van haar sportief en spectaculair wielergebeuren

Volgende week zondag 14 augustus is Heerlerheide en omstreken weer in de ban van haar sportief en spectaculair wielergebeuren. Dit onder de aansprekende benaming klimcriterium Pijl van Heerlerheide. Dit jaarlijks wielergebeuren gaat dan ook weer volop in de belangstelling staan. Niet zo verwonderlijk eigenlijk omdat bij de wielerliefhebbers de afgelopen Tour de France  bij hen veel goodwill gekweekt heeft. Dit dank zij zeker het spannend verloop om de gele trui (maillot jaune) met als eindwinnaar in Parijs de Deen Jonas Vingegaard van de succesvolle Nederlandse Jumbo-Vismaploeg. Tweede werd de SloveenTadej Pogadar. Ook hierna de Tour de Femmes leverde klinkende successen op voor de Nederlandse wielerdames met als klinkende winnares Annemiek van der Vleuten.

 

Maar ook de Franssen-Franken ronde (v.h jarenlang bekend als de Raboronde) in Heerlen bevestigde, op vrijdag 29 juli jl. met de aanwezigheid van vele duizenden toeschouwers dat de wielersport weer alom in de liefhebbersmarkt is en zeker een stimulans is om zondag 14 augustus ook aanwezig te zijn bij de Pijl van Heerlerheide.

Doen dus. Uiteraard is deze gedachtegang voor de organisatie 2022 zeker welkom. Dientengevolge hebben en doen zij er alles aan om er een prachtig wielerevenement op Heerlerheide van te maken. Overigens is er, na de Pijl van Heerlerheide, nog meer belevenis en genieten voor de wielerliefhebbers, waaronder dus her en der de af te werken professionele criteriums. Bovendien start op vrijdag 19 augustus in Utrecht de Spaanse Vueltaronde, ofwel de La Vuelta Holanda. Maar ook de wereldkampioenschappen wielrennen zitten er weer aan te komen. Het kan niet op dus.

Korte geschiedenis van de Pijl: In de zomer van 1963, om precies te zijn op 15 juli, vond op lokaal niveau in Heerlerheide het toen al bekend zijnde wielerevenement De Pijl van Heerlerheide plaats. Voor de wielerliefhebbers, waaronder dus ook vele “noeste kompels” van de voormalige mijnzetels ON lll en ON lV, was destijds het wielrennen in eigen omgeving een welkome ontspanning. Toen in dat jaar, na 100 km koers, ook nog Heerlerheidenaar, c.q.de lokale matador, Jan Doek, met de zege er vandoor ging, was het voor de toenmalige “kompels” een sportieve beleving van de bovenste plank. Vervolgens raakte de Pijl in vergetelheid en duurde het bijna vijftig jaar, t.w. tot 9 juli 2012, dat de Pijl weer nieuw leven werd ingeblazen, Dit dank zij een aantal, in een Stichting verenigd zijnde, enthousiaste wielerliefhebbers, waaronder toen ook al huidige mede-initiator/secretaris Max Pool. Zij droegen zorg dat de Pijl weer prominent op de wielerkalender werd geplaatst.

Om op zondag 14 augustus alles in goede banen te leiden zijn de bewoners van Heerlerheide, middels een flyer enige tijd geleden al in kennis gesteld van de organisatie van genoemde wielerronde. Hierin laat de organisatie het volgende weten: zondag 14 augustus 2022 vindt wederom “De Pijl van Heerlerheide” plaats waarvoor door de gemeente Heerlen de benodigde vergunningen zijn verleend. Het parcours van dit jaar is als volgt: (Start) Lokerstraat – Kampstraat – Unolaan – Bokstraat – Litscherboord – Ing. Mr. Dr. Van Waterschoot van der Grachtstraat – Rennemigstraat – Ganzeweide – Servatiusstraat – Corneliuslaan – Sebastianusstraat – Lucasstraat – Keekstraat – Groeët Genhei – Wannerplein – Lokerstraat ( Finish) Bij Café Oud Genhei.

Om rekening mee te houden: als gevolg hiervan laat de organisatie weten dat zondag 14 augustus vanaf 09.00 uur tot 18.00 uur het parcours volledig afgezet wordt en dus verkeersvrij gehouden wordt. Daardoor is er binnen de genoemde tijden geen verplaatsing per auto of motor mogelijk. Dit om te voorkomen dat eenieder op 14 augustus onverwacht geconfronteerd wordt met deze afzetting. Dientengevolge willen zij, middels deze informatie, met iedereen delen. Ook verzoeken zij (voor zover van toepassing), auto of andersoortig(e) voertuig(en), niet aan de genoemde bovenstaande route op de weg te parkeren. In noodgevallen maakt de organisatie natuurlijk een uitzondering en zijn de vele vrijwilligers (herkenbaar aan de oranje hesjes), die langs het parcours worden ingezet, hierover aanspreekbaar. Ze zullen dan graag behulpzaam zijn.

De organisatie hoopt hierover voldoende informatie verstrekt te hebben en danken bij voorbaat voor ieders begrip. Zij zijn er dan ook van overtuigd dat, mede door ieders bijdrage en begrip, wederom in zullen slagen een voor Heerlerheide geslaagd evenement neer te zetten. Zijn er nog vragen en/of behoefte aan nadere informatie? Neem dan contact op met info@depijlvanheerlerheide.nl.

Let op: Op de wedstrijddag zijnde 14 augustus is, namens de organisatie van “De Pijl van Heerlerheide” de heer Max Pool de contactpersoon . De heer Pool is die dag telefonisch bereikbaar onder 06-30683303.

 Archieffoto’s: Callie Steijaert

 (Volgend nieuwsbericht) »