Hoofdmenu

Klimcriterium Pijl van Heerlerheide, ondanks de “verzengende” hitte geslaagd

 

 

Zondag 14 augustus 2022 blijft in de geschiedenisboeken van de organisatie van het klimcriterium Pijl van Heerlerheide, o.l.v. toppersoonlijkheid Max Pool, ondanks dat op die dag de zon zorg droeg voor temperaturen van 32 tot 33 graden Celsius, als niettemin een geslaagd sportief wielerevenement. Hoewel genoemde tropische temperaturen bij nogal diverse andere organisaties zelfs de wenkbrauwen deed fronsen en zelfs, net als elders een schuttersevenement, het besluit genomen werd om tot afgelasting over te gaan. Niet dus in Heerlerheide. Daar werd de “verzengende” hitte op de koop toegenomen. Hoewel een eventuele afgelasting zeker niet veroordeeld zou worden, was Max Pool en zijn enthousiaste vrijwilligersteam niettemin de mening toegedaan om de negende editie van de Pijl door te laten gaan. Het zou, ondanks de hitte, geen recht doen aan de maandenlange intensieve en enthousiaste voorbereidingen om Heerlerheide e.o. een up to date wielergebeuren voor te schotelen.

Natuurlijk kleefde aan het doorgaan toch enige, maar ook van belang zijnde nadelen, welke met instemming voor lief werden genomen. Hiertoe behoorde tot grote teleurstelling van de organisatie zeker de vele afmeldingen van de renners die voor Heerlerheide hadden gekozen. Jammer, maar het zij zo en of het aan de hitte of andere omstandigheden lag daarover kan men alleen maar gissen en conclusies trekken. Bovenop de afmeldingen van de ingeschreven renners liet ook het publiek het afweten. Met eigen ogen constateerde deze verslaggever, middels een persoonlijk rondje over het hele parcours, de “desinteresse” van het publiek. Verzachtende omstandigheid is wellicht dat, buiten de tropische temperaturen, ook het gegeven dat in deze periode veel mensen op vakantie zijn. Zeker na de Corona periode. Wel stond er publiek (familie/verzorgers etc.) bij het start en finishpunt aan de voet van de Col de Loker, bij enkele horeca etablissementen en dus mondjesmaat langs het parcours.

Waarom dan wel spreken over een geslaagde Pijl van Heerlerheide? Welnu, de deelnemende renners en rensters streden in alle categorieën voor wat ze waard waren. Strijden en zweten stonden bij hen niettemin hoog in het vaandel. Ze wilde dan ook per se in Heerlerheide succes behalen. Dat siert hen, onder deze omstandigheden, tot een chapeau. Dit telt natuurlijk ook voor Max Pool en zijn vrijwilligersteam/verkeersregelaars die al vele uren de weersomstandigheden trotseerden en daarmede de slogan: Heerlerheide is The Best waarheidsgetrouw kleur geven.

Bijzonder waardering mag ook toebedeeld worden aan de twee ronde missen Michele van der Veer (geboren en getogen in Brunssum) en Steffie Senden (geboren in het Noord Spaanse plaatsje Rosas). Zij waren ook eerder al ronde miss op Ghen Heij. Zij worden hierbij ondersteund en begeleid door Maddy Niemant Deze in Heerlerheide wonende knappe persoonlijkheid is nu al negen jaren in deze functie nauw betrokken bij de Pijl van Heerlerheide.

Toch even in herinnering vermelden dat in 2012 als winnaar van de Pijl vooraf aan de start stond de uit Australië afkomstige 17 jarige Caleb Ewan die gold als een groot wielertalent

Niemand in Heerlerheide e.o. kon in 2012 bevroeden dat hij zou uitgroeien tot een groot wielrenner. Buiten het winnen van de Pijl werd hij in 2012 zelfs regerend wereldkampioen op de baan bij de junioren en werd hij 2e bij het WK wielrennen op de weg voor junioren in Valkenburg. Toen al bleek dat hij grote sprinterscapaciteiten had. In de daarop volgende jaren boekte hij nog regelmatig aansprekende successen, ook hierna in de Tour de France. De organisatie van de Pijl is er nu nog steeds trots op dat Caleb Ewan destijds in Heerlerheide zijn wielertalent liet gelden.

 

Uitslagen:

 Nieuwelingen meisjes.

1e Hannah Jansen

2e Judith Alleleijn

3e Akira Koolbergen

Junioren dames.

1e Maartje Redder

2e Zoe van Velzen

3e Meis Poland

Nieuwelingen heren.

1e Sven Joosten

2e Thijs Vrij

3e Jiller Romers

Junioren heren

1e Sam Holtke

2e Rowan van Oord

3e Tobias Knol

Amateurs heren

1e Frits Biesterbos

2e Teun Nagel

3e Bram Braat

Foto’s: Callie Steijaert