Hoofdmenu

IVN WANDELING NATIONAAL PARK EIFEL

Gisteren leidde Olaf Op den Kamp voor 20 personen een wandeling door Nationaal Park Eifel. We begonnen met een kop koffie en een stuk vlaai en wandelden daarna over de Dreiborner Hochfläche. In de graslanden vlogen veel Hooibeestje (Coenympha pamphilus). Nabij de ingang van Burg Vogelsang bloeide Rode ogentroost (Odontitus vernus ssp. serotinus). In de doornstruwelen zat een Grauwe klauwier (Lanius collurio). We liepen verder naar het voormalige dorp Wollseifen waarvan tegenwoordig nog maar vier gebouwen over zijn: een kapelletje, de voormalige school, een transformatorhuisje en de kerk.

In de school was een kleine tentoonstelling over het dorp en het verdwijnen ervan als gevolg van het militair oefenterrein Vogelsang dat hier vanaf 1946 werd ingericht. Voor de school hield de huifkar waarmee minder geoefende wandelaars het dorpje konden bereiken. Wij liepen verder naar de St. Rochuskerk waar net een mis was gehouden ter ere van deze heilige. Op de banken onder de lindes voor de kerk was het goed toeven. Ook zagen we enkele Geelgorzen (Emberiza citrinella). Vervolgens liepen we verder met prachtige vergezichten over de Kermeter en de voormalige Burg Vogelsang. Steil afdalend langs een gestorven Fijnsparrenperceel waar de Letterzetter (Ips typhographicus) flink had huisgehouden bereikten we de stuwdam van de Urft.

Eerst passeerden we nog een punt met prachtig uitzicht op deze stuwdam. Daarna splitste de groep zich in twee, een deel nam de rondvaartboot terug naar Einruhr, de andere helft ging te voet verder, nog 7,4 km voor de boeg. We liepen door bossen met Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides) en Boswalstro (Galium sylvaticum). Onderweg passeerden we het voormalige gehucht Jägersweiler waarvan nog één boerderij over was die omgeven werd door hooilanden en fruitbomen. Boven het water van het stuwmeer, in dit geval de Obersee, vlogen regelmatig Aalscholvers (Phalacrocorax carbo).

Tegen een steile helling met leisteen uit de Rurberger Schichten (Siegenien, Onder-Devoon) groeide Melige toorts (Verbascum lychnitis), Bleekgele hennepnetel (Galeopsis segetum), Grasklokje (Campanula rotundifolia) en Blaassilene (Silene vulgaris). In Einruhr troffen we de andere helft van de groep weer en sloten de dag op het terras gezellig af.

Foto’s IVN Kerkrade