Afgelopen weken liep wethouder Andrea Ernes mee met een van de BOA’s Frank Cuijpers en met de medewerkers van de Buitendienst. Zij was nieuwsgierig naar hun dagelijkse werkzaamheden.

Mee met de  “BOA word je niet zomaar, daar is een hele rits diploma’s en goede kennis van wet en regelgeving voor nodig. Ik was dan ook duidelijk de beginnende stagiaire op deze leerzame dag.

Met een stapeltje meldingen in de hand gaan we op pad, deze meldingen lopen uiteen van rookoverlast, overlast gevende buren tot overlast van groen. Ondertussen controleren we diverse wijken, in het buitengebied, op het bungalowpark en in de winkelgebieden.

Foto®ParkstadActueel

Vandaag heropenen we, na drie maanden van sluiting, een pand waar een wietplantage werd aangetroffen. Helaas gebeurt dit niet alleen in grote steden, maar ook in ons dorp dat hiervoor mooi kort bij de grens ligt.

Onderweg maken we regelmatig een praatje met bewoners, met wandelaars en met jeugdigen. Contacten leggen, onderhouden en aanspreekpunt zijn is misschien wel de belangrijkste taak van een BOA. Niet alleen signaleren en controleren van overlast, maar zeer zeker ook het signaleren van eenzame ouderen en van andere mensen met een hulpvraag.

Uiteraard was er aandacht voor het veelbesproken item “hondenpoep”. Zelf eigenaar van twee honden erger ik me hier net zo hard aan als de meeste inwoners van gemeente Simpelveld.

Ik heb heel veel gezien en geleerd op deze dag. Frank, dank je wel voor je inzet binnen onze mooie gemeente als Buitengewoon Opsporings Ambtenaar!

Mee met de Buitendienst. Ook heb ik afgelopen week een dag meegelopen met de buitendienst. Niet alleen was ik nieuwsgierig naar alle dagelijkse werkzaamheden, maar ook naar hoe meldingen van overlast worden opgepakt.

Het is een afwisselende dag die begint met een melding op Baneheide over boerenprotest. Het kruispunt is van de provincie en alles is al netjes opgeruimd als we gaan kijken. Van tevoren zijn we al bij het schoonmaken van de molgoten in de “oude Hulsberg” door collega’s van WSP geweest én bij het plaatsen van een afscheiding bij Basisschool Bocholtz voor de nieuwe moestuin.

Na de verdiende koffie (dit keer met vlaai) zien we dat er een jaar na de wateroverlast nog steeds hard gewerkt wordt aan onderhoud en verbetering/vergroting van bijvoorbeeld waterbuffers en knelpunten. De bruggen zijn inmiddels hersteld, waarbij de leuningen zelf gelast zijn door de buitendienst!

Glasvezel, rommel en de Buitenbeterapp. Dan verder naar de werkzaamheden rondom de glasvezelaanleg. De eerste glasvezel ligt inmiddels in de grond en uiteraard wordt er toezicht gehouden op de oplevering van het straatwerk. Waar nodig zullen herstelwerkzaamheden plaatsvinden.

Op een plek zien we dat de jeugd blijkbaar behoefte had aan een bruggetje, we maken toch maar even melding om het op te ruimen. Terwijl we onderweg zijn nemen we klein rondslingerende rommel meteen mee, zoals een helm in de struiken. Als laatste werk controleren we die dag nog de buitensportvelden.

Tussen alle bedrijven door wordt er regelmatig gekeken of er nog meldingen van overlast zijn binnengekomen via bijvoorbeeld de buitenbeterapp (maak hiermee vooral een melding!).

Casper Beckers dank je wel voor alle uitleg, en aan alle collega’s van de buitendienst… respect voor jullie werk en inzet. “

cover Foto Gemeente Simpelveld en Foto’s®ParkstadActueel

 

Geef een reactie