Hoofdmenu

Kartrookie Ryan Rijvers (9) blijft maar verbazen: ook podium in vierde wedstrijd ooit!

KERPEN – Ryan Rijvers blijft mooie nieuwe hoofdstukken schrijven in zijn bijzondere succesverhaal. De pas negenjarige karter uit Schimmert reed zondag in Kerpen zijn vierde race ooit en wéér stond hij op het podium. Tijdens een race om een ticket voor de Rotax Max Grand Finals denderde hij in een internationaal deelnemersveld naar de tweede plaats in de Micromax-klasse.

 

“Ik had het hele weekend al goede tijden. In de kwalificatie pakte ik P2, in de prefinale P3. In de finale startte ik dus vanaf de tweede startrij en kwam goed weg. In de eerste bocht lag ik tweede en na twee rondjes pakte ik de leiding en dat heb ik tot de laatste drie ronden kunnen volhouden. Ik ben supertrots op deze prestatie!”

Woensdag was Ryan voor het eerst op het circuit in Kerpen. “De baan is een erg technische en zware baan, maar ook een leuke baan. De rondetijden waren meteen goed.”

De snelle Limburger was supergemotiveerd om in Kerpen te winnen. Er stond namelijk een ticket op het spel voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Ik wilde heel graag mijn best doen, want ik wilde dat ticket winnen.” Ook al was hem dat dus net niet gelukt, de jonge Limburger baalde niet. “Ik was verrast. Dit was pas mijn vierde wedstrijd.”

In Spa maakte hij drie maanden geleden zijn wedstrijddebuut. De rijder van topteam RR Racing pakte er prompt een podiumplaats. Hoe hij dat had geflikt? “Ik ging steeds bij andere klassen kijken om te leren. En ik geef nooit op. Ik leer ook snel nieuwe banen en ik train heel vaak. Twee keer per week en soms drie keer. Ik doe gewoon mijn best omdat ik de beste wil worden.”

Zo. Dat is duidelijk. Hoewel hij dus nog maar amper een halfjaar racet, heeft Ryan al het zelfvertrouwen van een vaste podiumklant. Dat neemt hij mee naar zijn volgende race, de derde ronde van het BMC-kampioenschap, ook in Kerpen. “Dan wil ik eerste worden”, zei Ryan ambitieus. “Ik heb nu ervaring op deze baan, dat maakt het racen voor mij hier wat makkelijker.”

Eén nadeel heeft hij inmiddels ondervonden van zo snel zijn: de concurrentie houdt hem nu nauwlettend in de gaten. “Rijders willen graag achter me starten in de training om van mijn racelijnen te kunnen leren en te zien waar ik rem. Zo doe ik dat ook met Jayden Thien, mijn trainer. Die gaat voor me rijden en dan moet ik hem proberen in te halen. En vandaag was hij ook mijn monteur.”

Dat moet zich uitbetalen tijdens de BMC-wedstrijden in Kerpen en daarna ook in Berghem en Genk – zijn thuiscircuit – voor het NK. “Berghem ken ik nog niet. Maar dat maakt niet uit. Ik wil overal winnen!”

Ryan Rijvers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door het Jumbo Junior Team. Verder wil hij graag zijn ouders en familie bedanken, Ramon Rietveld en Jayden Thien en de sponsoren. Tevens zoekt hij nog support voor zijn race-loopbaan.

Rechtenvrije foto Bas Kaligis/RaceXpress.nl