Lieke Benders nieuwe artistiek leider festival Cultura Nova in Heerlen

Lieke Benders Hoge Fronten (Jonathan Vos Photography)

 

Lieke Benders wordt de nieuwe artistiek leider van Cultura Nova. Zij volgt Fiedel van der Hijden op, die dit jaar voor de laatste keer artistiek leiding geeft aan het festival. Benders die daarnaast ook het Maastrichtse gezelschap Hoge Fronten leidt, is verheugd met haar opdracht. “Ik heb het festival als maker de afgelopen twaalf jaar van binnenuit leren kennen. Tijdens die periode is er een wederzijdse vertrouwensband ontstaan, die kenmerkend is voor alle artistieke partners, vrijwilligers, publiek en de stad waarmee Festival Cultura Nova verbindingen aangaat. Ik zie er naar uit om die relaties vanaf oktober verder uit te bouwen.”

Benders (1980) groeide op in Sittard, studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en woont in Heerlen. Zij voelt zich sterk verbonden met de regio. Als maker koos zij er bewust voor om zich niet in de Randstad te vestigen, maar haar werk in Zuid-Limburg te verankeren. Sinds 2010 is zij algemeen directeur van Hoge Fronten (Maastricht), een beeldend theatergezelschap dat voorstellingen voor volwassenen en kinderen produceert op locatie en in het theater. Haar functie als algemeen directeur en regisseur bij dit gezelschap blijft zij met haar nieuwe positie bij Cultura Nova combineren.

“Cultura Nova is een nationaal toonaangevend podiumkunstenfestival, dat vanuit de periferie een interessant perspectief biedt. Het is toegankelijk voor een breed en divers publiek. De programmering daagt uit tot dialoog en ontmoeting, zowel regionaal als internationaal. Werken voor Cultura Nova is een prachtige kans om mijn passie voor de podiumkunsten te combineren met mijn sociaal-maatschappelijke betrokkenheid.”

Benders heeft een brede interesse op artistiek en beleidsmatig vlak. Zij werkt dikwijls samen met instanties en personen vanuit andere culturele disciplines alsook buiten de culturele sector. Dit resulteerde eerder in bijzondere producties zoals theatrale stadswandelingen, stilte-projecten en internationale uitwisselingen met buitenlandse makers. Daarnaast heeft zij ook jonge mensen begeleid tijdens hun eerste stappen als maker o.a. bij Kumulus, Zuyd Hogeschool en VIA ZUID.

Raad van Toezicht voorzitter Astrid Boeijen is blij met de nieuwe artistiek leider. “Ze maakt indruk op ons door haar frisse visie en aanpak op het gebied van talent en actualiteit, met aandacht voor de traditie van het festival. In Benders hebben we een artistiek leider gevonden die als verbinder het festival verder gaat opbouwen en versterken. We zijn er trots op dat we een artistiek leider aan ons verbinden die visie en ervaring combineert met sterke verbondenheid met de regio.”

Benders treedt op 1 oktober 2022 aan als artistiek leider van Cultura Nova en start samen met zakelijk leider en directeur-bestuurder Rocco Malherbe de voorbereidingen voor het festival in 2023.

Foto Jonathan Vos

Geef een reactie