Universiteit Maastricht zoekt deelnemers voor onderzoek naar het verbeteren van de metabole gezondheid

Intro: zoals in bovenstaande koptekst aangegeven is de Universiteit Maastricht op zoek naar deelnemers voor onderzoek naar het verbeteren van metabole gezondheid. Uiteraard is het van belang, dat deze (klinische) onderzoeken op de juiste wijze worden uitgevoerd, om steeds meer informatie over het menselijk lichaam te verzamelen. Genoemd onderzoek is echter niet alleen voordelig voor de wetenschap, maar geeft de deelnemers of hun naasten ook een beter zicht op hun eigen gezondheid.

 Dientengevolge heeft redactie ParkstadActueel aangaande dit belangrijke gezondheidsproject  een aantal vragen voorgelegd aan Evi Koene. Zij is verbonden aan de Universiteit van Maastricht en nauw betrokken met betrekking tot onderzoek naar het verbeteren van de gezondheid van mensen. Uiteraard was onze eerste vraag aan haar om zich zelf even voor te stellen. Een gegeven waar ze graag aan wilde voldoen.

Wie is Evi Koene?

 Evi: “ik ben een enthousiaste en gedreven promovendus aan de Universiteit Maastricht. Ik doe klinisch onderzoek op de afdeling Voeding en Bewegingswetenschappen van het MUMC+. Het verbeteren van de gezondheid van mensen is voor mij de grote drijfveer waarom ik voor dit werk gekozen heb”.

 

Wat voor een onderzoek doet u en waarom?

 Evi: “mijn onderzoek richt zich op de verwerking van suikers in het lichaam, en dan specifiek fructose. Fructose is suiker die van nature voorkomt in fruit en groente, maar ook veelvuldig gebruikt wordt als zoetstof in producten zoals frisdranken, snoep, gebak en sauzen. Voornamelijk in deze vorm is fructose een grote boosdoener omdat het bijdraagt aan leververvetting. Leververvetting komt steeds vaker voor, en kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van suikerziekte en hart -en vaatziekten. In mijn huidige onderzoek gebruiken wij een medicijn wat specifiek de verwerking van fructose in het lichaam blokkeert, waardoor de gegeten fructose uit geplast wordt in plaats van opgenomen in het lichaam.

Uit eerdere onderzoeken met dit medicijn is al gebleken dat dit inderdaad voor een daling in levervet zorgt. Wij willen in ons huidige onderzoek nu gaan kijken of deze daling in levervet ook gepaard gaat met meerdere voordelige gezondheidseffecten zoals een verhoogd energiegebruik, een verbeterde bloedsuiker en een betere lichaamssamenstelling”.

Wat wilt u bereiken met dit onderzoek?

 Evi: “de resultaten van mijn onderzoek gaan ons meer informatie geven over hoe fructose wordt verwerkt in het lichaam en de rol van fructose in het verslechteren van de gezondheid. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor leververvetting en suikerziekte”.

Denkt u dat mensen willen mee doen aan dit onderzoek?

Evi: ik hoop natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen mee willen doen aan mijn onderzoek. Niet alleen voor de wetenschap maar ook voor henzelf of hun naasten om bij te dragen aan het verbeteren van de gezondheid in de toekomst. Bovendien krijgen mensen ook beter inzicht in hun eigen gezondheidstoestand”.

Wat kan u of MUMC+ bieden aan mensen die deel nemen aan dit onderzoek?

 Evi: “de afdeling waar ik werk richt zich vooral op onderzoek naar nieuwe strategieën om de stofwisseling te verbeteren. Daarbij kun je denken aan suikerziekte en overgewicht, welke beide steeds vaker voorkomen bij mensen. Door het meedoen aan onderzoek op onze afdeling draagt u natuurlijk bij aan het opdoen van nieuwe kennis die helpt bij het ontwikkelen van nieuwe behandelstrategieën.

Daarbij leert u ook veel over het menselijk lichaam en over uw eigen lichaam. We bepalen namelijk aan de hand van een aantal metingen voor, tijdens en na het onderzoek de algemene gezondheid van al onze deelnemers en de deelnemers krijgen deze informatie na afloop van de studie ook zelf”.

Evi, namens redactie ParkstadActueel van harte bedankt voor je medewerking voor je vakkundige en openhartige antwoorden. De redactie hoopt dan ook dat er veel mensen zullen deelnemen aan het onderzoek. Zou fijn zijn natuurlijk. Succes ermee.

Geef een reactie