Vrijdag 26 augustus was de laatste dag van de zomerschool Kerkrade 2022. De zomerschool begon op 25 juli en duurde 5 weken. Tijdens deze 5 weken kregen kinderen tussen de 7 en 12 jaar de tijd om nieuwe dingen te ontdekken.

We zijn veel mooier dan we denken dat we zijn. Dat is het motto van de zomerschool Kerkrade. De school zorgt voor een sociaal klimaat waarin kinderen zich direct thuis voelen. Iedere dag werd gestart en gesloten met een gezamenlijke kring waar aandacht was voor elkaar en elkaars verhalen. In de kring leren de kinderen elkaar, maar vooral zichzelf kennen en echt “zien” door bijvoorbeeld meditaties, muziek het delen van korte (levens)verhalen. De slotkring werd telkens afgesloten met dezelfde spreuk. “Onthoud altijd dat je ertoe doet. Jij bent belangrijk en er wordt van jou gehouden. Jij verrijkt deze wereld zoals niemand anders dat kan”.
Ook was er veel aandacht voor creativiteit. Zo hebben de kinderen getekend, gedanst, gefotografeerd, gelezen en nog veel meer!

Gezond in alle opzichten. Ook het motto ‘Gezond in alle opzichten’ is verwerkt in vrijwel alle activiteiten. Zo leren de kinderen koken met ingrediënten uit de eigen moestuin. Iedere donderdag werd er gekookt en brachten de kinderen de maaltijd naar de buurtkamer Gracht om daar samen te eten. Daarnaast werd er volop bewogen en gesport.

Oekraïense kinderen op de zomerschool. Gedurende twee weken hebben ook een aantal gevluchte Oekraïense kinderen deelgenomen aan de zomerschool. Tijdens deze weken leerden zij iedere dag een nieuwe Nederlandse zin. Jean-Philippe Rieu (initiatiefnemer van de zomerschool): “Het was prachtig om te zien hoe goed de Oekraïense kinderen en de Nederlandse kinderen met elkaar omgingen, ondanks de taalbarrière. Het contact kwam voort uit de taal van het hart. Vanaf het eerste moment dansten, kookten en speelden de kinderen samen.”

Zomerschool Kerkrade in de herfst. Veel kinderen gaven aan dat ze het jammer vonden dat er niet het hele jaar door zomerschool is. Daarom is er besloten dat er in de herfstvakantie nóg een week wordt georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.zomerschool-kerkrade.nl

Foto Zomerschool Kerkrade