In een Heerlense berm is het (dieren)leven goed

We gaan delen van ons groen anders beheren om meer bloemrijke kruiden een kans te geven om te groeien. In Heerlen maaien we al vele jaren ecologisch en vanaf dit jaar breiden we dit fors uit. Op deze manier vergroten we op veel plekken in Heerlen de biodiversiteit en trekken we meer insecten en vogels aan!

Meer kleur in Heerlen. Op veel plekken maaiden we al twee keer per jaar. In juni hebben we de eerste maaibeurt gedaan en in september vindt de tweede maaibeurt plaats. Voortaan maaien we tijdens deze maaibeurten niet meer alles in één keer weg. Er blijven kleine ‘eilandjes’ en stroken met kruiden en ander bloeiend groen staan. Dit ziet er soms uit alsof er stukken vergeten zijn door de maaier, maar dit wordt bewust gedaan voor de natuur. Dieren halen hun voeding hieruit en kunnen dit gebruiken als beschutting of als plek voor hun eitjes en larven. Na het maaien voeren we voortaan het maaisel af. Hierdoor krijgen grassen en grove kruiden minder kans en bevorderen we de meer bloemrijke en vaak ook minder voorkomende kruiden in onze bermen. Dit alles zorgt ervoor dat er volgend jaar weer kleurrijke bloemen, kruiden en planten in de bermen groeien, zodat het ook voor dieren goed vertoeven is in Heerlen.

Waarom is dit zo belangrijk?. In Nederland hebben veel planten en dieren het moeilijk. De omgeving wordt steeds drukker. Hierdoor neemt het belang van bermen als leefgebied voor flora en fauna toe. In bermen vinden insecten voedsel, plekjes om een nest te maken en kunnen ze zich verspreiden in het omringende landschap.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie