Dit jaar begint de Week van Lezen en schrijven op 8 september, de internationale dag van de Alfabetisering. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid.

25 procent van Kerkrade is laaggeletterd
Laaggeletterdheid komt vaker voor dan je denkt. In Kerkrade heeft 1 op de 4 inwoners moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij kunnen het wel, maar niet goed genoeg om volledig deel te nemen aan de maatschappij. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand laaggeletterd is. Denk bijvoorbeeld aan een afgebroken schooltraject, opgroeien in een taalarme omgeving, concentratieproblemen of dyslexie.

Hoe herken je laaggeletterdheid
De meeste mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vinden het lastig om erover te praten. Vaak schamen zij zich hiervoor. Terwijl dat nergens voor nodig is! Het kan dus handig zijn als je weet waar je op moet letten.

Hieronder vind je een lijstje met enkele signalen:

  • Geen punten of komma’s gebruiken.
  • Geen e-mailadres hebben.
  • Moeite hebben met mobiel bankieren.
  • Een slecht leesbaar handschrift hebben.
  • Smoesjes gebruiken als ‘bril vergeten zijn’ of ‘zere hand hebben’ als gevraagd wordt iets te lezen of te schrijven

Kijk voor meer signalen op https://www.lezenenschrijven.nl/herken-de-signalen(externe link)

Wat te doen als je iemand kent die moeite heeft met lezen of schrijven
Denk je dat iemand moeite heeft met taal? Ga dan het gesprek aan. Vaak schamen mensen zich, dus maak het onderwerp niet te zwaar. Ook is het goed om hulp aan te bieden. Geef aan dat veel mensen moeite hebben met lezen en schrijven, en moedig hem of haar aan om deze vaardigheden te verbeteren.

Bibliotheek Kerkrade biedt het hele jaar hulp op het gebied van taal.
Inwoners die hulp nodig hebben met taal kunnen altijd binnenlopen bij de bibliotheek. Breng bijvoorbeeld op woensdag een bezoekje aan het Taalhuis. Hier helpen vrijwilligers je met de Nederlandse taal. Of loop binnen bij het Taalcafé. Hier ontmoet je andere mensen en leer je goed spreken, schrijven en lezen. Altijd gezellig informeel, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno