Gianluca Martinelli Italiaans temperament bij Sporting Heerlen

Deze keer kwam de redactie van Parkstadactueel in gesprek met een nieuweling van Sporting Heerlen. Gianluca Martinelli bracht zijn jeugd door in Italië. In de laars van Europa zette hij ook zijn eerste schreden als voetballer, eerst met vrienden op straat, later in clubverband. Dat hij binnen de lijnen over het bekende Italiaanse temperament beschikt, zoals hij ons ook vertelt, is dan ook niet vreemd. Deze zomer maakte hij de overstap van Bekkerveld naar Sporting.

Gianluca Martinelli is een vrijgezel, die op 10 oktober 1997 in Terlizzi in Italië het levenslicht zag en in levensjaren gerekend dus zo’n kwart eeuw op de teller heeft staan. Hij heeft recent een studie afgerond, International Business en is op dat terrein ook beroepsmatig actief. Daarnaast werkt hij al zes jaar bij ENZO in het Aarveld in Heerlen. Een aanrader voor liefhebbers van pizza, pasta en panini. Hij houdt ervan met vrienden op pad te zijn, hij reist graag, kijkt graag sport en voor zelf te koken is hij ook wel te vinden. Als we hem vragen zijn eigen persoontje te omschrijven, zegt hij: ,,Ik ben een vrolijk persoon die altijd optimistisch is. Ik ben graag bezig en houd van hard werken. Verder ben ik erg zelfstandig, behulpzaam en betrouwbaar. Belangrijk vind ik ook familie en een gezonde lifestyle.”

Voetbal, trainers, diepte- en hoogtepunten

We vragen Gianluca naar zijn voetbalverleden en zijn ervaringen op  de velden. Zijn reactie: ,,Als kind heb ik in Italië altijd op straat voetbal gespeeld met vrienden. Van mijn 10e tot en met mijn 18e heb ik in Italië bij een club gevoetbald. Toen ik in Nederland kwam, op mijn 19e , ben ik bij Bekkerveld begonnen waar ik tot voor kort heb gespeeld.  Als je me vraagt naar mijn trainers kan ik zeggen dat ik heel veel trainers heb gehad, zowel in Italië als in Nederland, maar de beste zijn Nicola Martino en Marcel van de Laar (Bekkerveld) geweest.

Ik heb ook mooie sportieve herinneringen. In Italië hebben we als team vaker de competitie gewonnen. We werden dus meerdere keren kampioen. En hier in Nederland is de bekerfinale met Bekkerveld 2 in 2018 een absoluut hoogtepunt dat me altijd zal bijblijven. Natuurlijk maak je in de voetbalsport ook teleurstellingen mee. In mijn geval denk ik dan aan de degradatie vanuit de hoofdklasse naar de eerste klasse met Bekkerveld 2.”

 Gianluca vertelt ons dat hij in Italië in de frontlinie voetbalde, in de spits respectievelijk op links. Eenmaal in Nederland aanbeland zette Niels Fransen hem op de linksbackpositie neer, een goede keuze zo laat onze gesprekspartner ons weten.

 Transfer

Nu maakt hij dus de overstap van Bekkerveld naar Sporting Heerlen. Bij Bekkerveld speelde hij op het tweede. Was dat een teleurstelling die leidde tot de overstap of zijn er meerdere redenen om voor Sporting Heerlen te gaan ballen, vragen wij ons af. Gianluca Martinelli legt uit: ,,Ik ben nu bijna 25 en ik wilde graag grotere stappen maken. Ik merkte dat dit bij Bekkerveld moeilijk was, vandaar mijn keuze om naar Sporting Heerlen te gaan.

Er zijn veel nieuwelingen bij de club gekomen, maar concurrentie voel ik daarbij niet. Ik hoop dat de nieuwe spelers goed zijn en we een goed team kunnen vormen samen. Een team waarin iedereen voetbal serieus neemt. Er zijn momenten waaraan je veel plezier beleeft en je hebt momenten waarbij iedereen moet werken. ‘Next to that’ hoop ik dat het team ook als het ware een familie zal blijken te zijn en dat het niet beperkt blijft tot 18 tot 20 spelers die toevallig voor hetzelfde team spelen. Wat komend seizoen in sportief opzicht betreft: ik denk dat we een goede competitie kunnen draaien en ons in de tweede klasse gaan handhaven.”

Dan stellen we de vraag welk soort voetballer Gianluca Martinelli is. Hij omschrijft zichzelf als kopsterk, snel, als iemand die houdt van duels en zegt een typisch Italiaans temperament te hebben.  Dromen van een profclub, zo laat hij ons tenslotte weten, behoren inmiddels tot het verleden.

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie