Elmar Choinowski, accountmanager, bierbrouwer en hoofdtrainer van LHC

 

 Als hobby noemt hij skiën. Hij houdt ervan ‘een drankje te doen’. Samen met zijn vader Wiel en schoonbroer Wim Eussen heeft hij brouwerij Rolduc. Een speciaal biertje heeft dan ook zijn voorkeur. ‘Kölsche jong’ en ‘Rodlucker Zwaere’ zijn namen uit het repertoire. Maar voor een Brand mag je hem ook altijd wakker maken. Zijn lief heet Nathalie. Hij zegt een teamplayer te zijn, iemand die graag met mensen van doen heeft. Naar eigen zeggen heeft hij het hart op de tong, een klein hartje overigens. Verder is hij een voetbaldier in hart en nieren, iemand ook die van humor houdt. Trainer werd hij min of meer toevallig. Hoewel hij op dat gebied al de nodige jaren actief is, bleef het tot nu bij twee clubs, RKTSV en LHC. We gingen in gesprek met Elmar Choinowski, hoofdtrainer van tweedeklasser LHC uit Eygelshoven.

Voetballer

Elmar Choinowskoi is van 19 september 1979. Op die dag zag hij in Heerlen het levenslicht. Nu woont hij in Kerkrade, waar op 6-jarige leeftijd zijn voetballoopbaan begon, bij RKTSV. Over het vervolg vertelt hij: ,,Bij RKTSV heb ik gespeeld tot mijn 12e jaar. Daarna heb ik 6 jaar gespeeld in de jeugd van MVV. Vervolgens kwam ik 6 jaar uit voor SVN Nieuwehagen, 3 jaar voor Groene Ster en 1 jaar voor vv Schaesberg. Mijn carrière als speler heb ik uiteindelijk afgesloten bij mijn jeugdliefde, bij RKTSV dus. Ik heb in mijn jaren als speler veel mooie ervaringen opgedaan. Ik heb natuurlijk op een aardig niveau gebald. Dat mag je, denk ik toch, zeggen als je in de hoofdklasse en eerste klasse hebt gespeeld. Met SVN bereikten we de hoofdklasse jammer genoeg net niet, tegen JVC Cuyck ging het net mis. Maar met Groene Ster haalden we diezelfde hoofdklasse wel, via een  kampioenschap. En al die tijd ben ik gevrijwaard gebleven van zware blessures. Dieptepunten zijn er dan ook niet.”

 Trainer

Wij stellen Elmar Choinowski de vraag hoe hij op het idee kwam om trainer te worden. Zijn reactie: ,,We speelden met enkele oudere jongens bij het 2de van RKTSV. Er kwam een moment dat onze trainer tussentijds  moest stoppen, wegens privé- omstandigheden. Ik heb toen het bestuur aangeboden om het tijdelijk over te nemen. Uiteindelijk ben ik nooit meer gestopt als trainer, vooral ook omdat ik het veel leuker vond dan oorspronkelijk gedacht. Ik ben dus trainer geworden bij RKTSV 2. Vervolgens nam ik in Terwinselen de hoofdmacht over.

Daarna werd ik assistent bij het eerste van LHC en nu heb ik dus in Eygelshoven als hoofdtrainer het eerste onder mijn hoede. Eigenlijk ben ik met een beetje geluk bij LHC terechtgekomen. Ik had mij ingeschreven voor de UEFA B-opleiding (trainerscursus). Omdat er te weinig aanmeldingen waren is die cursus op het laatste moment gecanceld. Zodoende kwam ik terecht bij LHC, als assistent van Ger Senden. In het eerste seizoen kwam Corona om de hoek kijken en hebben we weinig kunnen doen als staf. Afgelopen voetbaljaar -in november 2021-  is Ger helaas moeten stoppen en werd ik doorgeschoven als hoofdtrainer.

Dit was natuurlijk een enorme kans voor mij, maar eigenlijk kwam het me niet geweldig uit. Ik was namelijk in 2021 begonnen aan de eerder uitgestelde UEFA B-cursus. Dit neemt veel tijd in beslag. Het was een moeilijk jaar, met name ook in sportief opzicht, maar gelukkig hebben wij ons kunnen handhaven in de tweede klasse.”

LHC

LHC is -naast FC Kerkrade-West en Sporting H.A.C.- één van de drie fusieclubs binnen het amateurvoetbal Kerkrade. Die fusies, zo horen we links en rechts, hebben geen windeieren gelegd. Als je je oor te luister legt, klinkt alom tevredenheid bij direct betrokkenen. Geldt ook voor LHC. We vragen Elmar naar zijn bevindingen bij en over LHC. Hij blijkt enkel positieve ervaringen te hebben opgedaan bij club die voortkomt uit Laura en vv Hopel. Zijn bevindingen: ,,Het is een heel warme en leuke club. Vanaf dag één ben ik goed opgevangen. De vereniging is goed georganiseerd door echte clubmensen, die al vele jaren actief zijn voor LHC. Je merkt dat ze iedereen voor de club willen behouden en mocht iemand toch de keuze te maken voor een andere vereniging, dan blijft de deur altijd open staan voor een terugkeer.”

 Technische staf

Bij interviews binnen de voetballerij komen vaak de hoofdpersonen aan het woord. Veelal gaat het dan om spelers en hoofdtrainers. Is nu niet anders, in het geval van hoofdtrainer Elmar Choinowski. Daarom vragen wij hem, om het licht ook eens ietwat op anderen te laten schijnen, met wie hij als hoofdtrainer zoal samenwerkt en hoe dat functioneert en bevalt. Elmar verhaalt: ,Bjorn van Haaren is de assistent en tevens keeperstrainer. Onze verzorger heet Thomas op den Camp, teammanager is Dick van Dam. Verder hebben we Bart Plum en Mick Vliegen, mannen met een berg ervaring. Zij werken wat meer op de achtergrond. In feite vormen zij het verbindingsstuk tussen bestuur enerzijds en spelersgroep met technische staf anderzijds. De samenwerking met alle betrokkenen loopt perfect. Het is een heel fijn team om mee te werken.”

 Perspectief

Vorig seizoen kende LHC de nodige sportieve problemen. De club wist zich met moeite te handhaven in de tweede klasse. We vragen onze gesprekspartner naar de oorzaken en -in het verlengde daarvan-  de vooruitzichten voor wat betreft de voetbaljaargang 2022-2023. De visie van Elmar Choinowski: ,,We hadden vorig jaar te maken met heel veel blessures en jongens die zich niet meer konden motiveren, na wederom een lockdown. De laatste wedstrijden hebben we het tweede elftal moeten ‘beroven’ van mensen en zelfs jongens moeten laten spelen die feitelijk al gestopt waren. Denk hierbij aan de assistent trainers Danny Latten en Rick Janssen. Ik hoop dat we niet meer in dezelfde problemen komen als afgelopen jaar, misschien moet ik zelfs spreken van jaren, en meedraaien in het linker rijtje. Een inschatting van de tegenstand is moeilijk te geven. Ik weet namelijk niet hoe teams versterkt of verzwakt zijn t.o.v. afgelopen seizoen. In ieder geval waren teams zoals Heer, Sportclub’25 en RVU toen de betere ploegen. Dus, als je me vraagt naar favorieten, dan zet die ploegen maar bovenaan het lijstje.

Als ik naar onze eigen spelersgroep kijk, denk dat we nu een betere balans hebben. Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van David Thijsen (gestopt) en Mik Dohmen (Weltania). Echter, daar staat de komst van nieuwkomers als Sven Meijers, Richarno Hamstra, Zaid Akachar, Sam Baars en Timo Pepermans tegenover. Bovendien kunnen we uit ons eigen repertoire putten . Afgelopen jaar is Loek Weelen als jeugdspeler doorgebroken. Hij heeft als basisspeler al genoeg laten zien. In ons tweede elftal zitten ook mannen die de potentie hebben om voor de hoofdmacht uit te komen, net trouwens als bij de JO-19. Als je eigen jeugd met potentie hebt moet je die altijd de ruimte geven om door te groeien naar een eerste elftal.”

 Persoonlijke ambities

Onlangs behaalde Elmar Choinowski zijn UEFA B-diploma. Op onze vraag of hij op dit moment ambities heeft om hogerop te gaan, blijkt hij vooralsnog, ook om praktische redenen, bescheiden, getuige: ,,Ik heb net drie maanden geleden mijn diploma UEFA B (mag tot maximaal 2de klasse trainen) behaald. Ik ben nu dan ook niet bezig met een volgende stap. Daarbij komt ook nog eens dat UEFA A alleen in Zeist te volgen is, dus niet echt aantrekkelijk. En dan heb ik het nog niet over de visie van de KNVB.”

Foto Heko Photodesign
Foto Heko Photodesign

Brouwerij Rolduc

In het dagelijks leven is de hoofdtrainer van LHC, zo vertelt hij ons, accountmanager. Maar hij heeft er ook een ‘baantje’ bij. Daarover: ,,Ik heb samen met Wiel (mijn vader) en Wim Eussen (schoonbroer) Brouwerij Rolduc. Het is als hobby begonnen, maar wel eentje die inmiddels aardig uit de hand aan het lopen is. Op dit moment houden Wiel en Wim de brouwerij draaiende, aangezien ik naast mijn baan ook nog het voetballen heb. Mijn favoriete bieren van de brouwerij zijn de ‘Rolducker Zwaere’ en ‘d’r Kölsje jong’. Als je me vraagt naar een normaal bier, je mag mij wakker altijd maken voor een heerlijke pot Brand bier.”

Foto´s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie