Wat een ramp! – SCHUNCK trekt Heerlen in tijdens de Maand van deGeschiedenis

Wat een ramp! – SCHUNCK trekt Heerlen in tijdens de Maand van de Geschiedenis

Onder het motto ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’ programmeert SCHUNCK in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis lezingen en activiteiten met als thema ‘Wat een ramp!’. De headliners zijn Natascha van Weezel, Willy Lindwer, Milo van Bokkum en Jeroen Theunissen.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengt ook SCHUNCK in oktober geschiedenis voor het voetlicht met het thema ‘Wat een ramp!’. De Maand van de Geschiedenis is een initiatief van het Nederlands openluchtmuseum.

Uur van de Buurt
Op 4, 11, 20 en 24 oktober trekt SCHUNCK de wijken in om tijdens het Uur van de Buurt te spreken over verschillende rampen, van lokaal tot nationaal niveau. Zo komen Martin van der Weerden en Martin van der Heyden praten over de ramp van de mijnsluiting en de gevolgen hiervan voor Heerlen en omgeving. Vervolgens komt een actuelere ramp aan bod: de energiearmoede.

Activiteiten in het Glaspaleis

  • Op 9 oktober 13:00 uur spreekt wandeljournalist Wiel Beijer met schrijvers Milo van Bokkum en Jeroen Theunissen over wandelen, grenzen, Europa, mensen en hun recente boeken ‘Grensstreken’ en ‘Ik=cartograaf’.
  • Op 19 oktober 19:00 uur is schrijfster, columniste, programmamaker en filmmaker Natascha van Weezel te gast voor een interview. Natascha zoekt in haar Vrijheidscollege naar verbinding tussen groepen in de samenleving die denken dat ze elkaars vijand zijn. Ze gaat in gesprek met Dick Gebuys rondom de vraag: Wat betekent het vandaag de dag, om een kind te zijn van ‘de derde generatie’ na de Holocaust?

 

  • Op 23 oktober 14:00 uur vertoont SCHUNCK de aangrijpende documentaire uit 1992: ‘Terug naar mijn shtetl Delatyn’. Samen met zijn vader Berl Nuchim en zijn dochter Michal reisde Willy Lindwer naar Galicië (dat nu deels tot Polen en deels tot Oekraïne behoort). Na afloop wordt er nagepraat met regisseur Willy Lindwer en Jos Smeets, voorzitter van het platform Wereldburgerschap en winnaar van de Vredesprijs 2021 in Valkenburg.
  • Bekijk het volledige programma op: https://www.schunck.nl/nl/maand-van-de-geschiedenis/

Geef een reactie