Signeersessie tijdens het congres van de Jack Aldewereld Stichting

 

Het congres van de Jack Aldewereld Stichting op vrijdag 14 oktober in de Brikke Oave heeft de primeur van een signeersessie in Brunssum door de bekende Nederlandse schrijfster Elle van Rijn. Zij is tevens een van de sprekers op het congres. De signeersessie vindt na afloop van het officiële gedeelte plaats in de foyer van de Brikke Oave en wordt in samenwerking met boekhandel Van der Velden-Van Dam uit Heerlen georganiseerd. Ook andere aanwezige schrijvers zoals historicus/schrijver Bert Jan Flim zullen boeken signeren.

Eerste congres. Tijdens het congres zullen vier toonaangevende sprekers – Theo Bovens, Elle van Rijn, Bert Jan Flim en Martin van der Weerden – hun licht laten schijnen op het maken van keuzes, burgerschap en de rol van opinieleiders. Dit gebeurt op een interactieve manier waardoor er ook ruimte is voor discussie en het stellen van vragen.

Dit alles in het kader van de onderduikgeschiedenis van Brunssum in de Tweede Wereldoorlog. Honderden onderduikers, voornamelijk Joodse kinderen, hebben op onderduikadressen bij Brunssumse gezinnen de oorlog overleefd. Niemand werd hierbij verraden, opgepakt en vermoord.

Première documentaire. Tijdens het congres zal ook de documentaire in première gaan die in opdracht van de gemeente Brunssum is gemaakt over de onderduikgeschiedenis van Brunssum in de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment wordt daar de laatste hand aan gelegd. In de documentaire worden o.a. enkele overlevenden geïnterviewd en komen historische locaties voorbij die een grote rol hebben gespeeld.

Jack Aldewereld Award. Een ander hoogtepunt die middag zal de uitreiking van de Jack Aldewereld Award zijn. Deze jaarlijkse onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt om het onderduikverleden van Brunssum op de kaart te zetten. Vorig jaar werd de onderscheiding voor het eerst uitgereikt, en wel aan Jack en Ina Aldewereld, beschermheer en beschermvrouwe van de stichting.

Toegangskaarten voor het congres verkrijgbaar bij de stichting via info@jackaldewereldstichting.nl.

 

 

 

Geef een reactie