Dis­co­ve­ry Mu­se­um Kerk­ra­de: pop-up ex­po­si­tie Ein­stein Te­le­sco­pe

In het Discovery Museum in Kerkrade is tot 9 januari 2023 een pop-up expositie over de Einstein Telescope (ET) te zien. De Einstein Telescope, een zeer geavanceerd meetinstrument, komt mogelijk in Zuid-Limburg te staan. Maar wat voor impact heeft dit? Wat meet de Telescope nu eigenlijk? Hoe gaat dat in zijn werk? En waarom is dat van belang? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord in deze pop-up expo.

Leer alles over zwaartekrachtsgolven en de mogelijke komst van de Einstein Telescope en de betekenis daarvan voor de regio. Interactieve elementen en films met Frans Pollux en dr. Gideon Koekoek, assistant professor of physics aan Maastricht University, leggen uit hoe zwaartekracht en zwaartekrachtsgolven werken en hoe de Einstein Telescope deze golven meet. De expositie is ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Limburg, Maastricht University en Nikhef.

De Einstein Telescope is een voorgestelde telescoop voor het vaststellen en bestuderen van zwaartekrachtgolven. Deze vervormen volgens de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein de ruimte waar deze doorheen bewegen. Wetenschappers hopen met de Einstein Telescope ook meer inzicht te krijgen in donkere materie die volgens de theorie een groot deel van alle materie in het heelal uitmaakt, en donkere energie die waarschijnlijk de versnellende uitdijing van het heelal veroorzaakt. Voor de detectie van deze golven is extreem gevoelige apparatuur nodig.

Afgelopen voorjaar werd bekend dat er vanuit het Nationaal Groeifonds een bedrag van ruim 900 miljoen euro is gereserveerd om de Einstein Telescope in het Zuid-Limburgse grensgebied met België en Duitsland te realiseren. In 2025 zal duidelijk zijn of dit project daadwerkelijk doorgaat.

Foto Provincie Limburg

Geef een reactie