Hoofdmenu

Sprookjesbos Valkenburg deze herfst de plek om kinderen verantwoord te laten griezelen

 

De herfst is in aantocht en overal vliegen de Halloween activiteiten je om de oren. Zelfs voor de allerjongste kinderen is er aanbod. Maar past dit? Tim van Dijk, sinds kort de nieuwe parkmanager van Sprookjesbos Valkenburg denkt van wel: “verantwoord griezelen voor kinderen is gezond!”

“Er was eens, lang lang geleden in een land hier ver vandaan…” Het is dé openingszin van bijna elk sprookje. En dat is niet voor niks zo. Het is hét startsein om ademloos te luisteren naar een wereld ver buiten de realiteit. Het is een wereld waarin dieren kunnen praten, heksen op bezemstelen vliegen en een kneus zich kan ontwikkelen tot held. Tim van Dijk : “sprookjes zijn er niet alleen om jezelf in te verliezen, maar ook om jezelf in te herkennen. Een sprookje kan troost bieden aan kinderen die zich in een moeilijke situatie bevinden en daarmee juist hoop geven. Kinderen kunnen lering trekken uit sprookjes over hoe je met een probleem omgaat. Stel je jezelf passief op als slachtoffer of kies je een ander pad?”

Sprookjesbos Valkenburg tovert daarom het bos deze herfst om tot een spannende locatie waarbij kinderen onder begeleiding van hun (groot)ouders kunnen ervaren hoe dapper ze zijn. De wolf uit Roodkapje is voor sommige kinderen al spannend genoeg. Samen met een heks- in-opleiding door het Sprookjesbos op zoek gaan naar een manier om de boze tovenaar Genius weer op het rechte pad te krijgen, maakt het extra uitdagend. Op speelse manier worden de jongste bezoekers van het Sprookjesbos uitgedaagd hun moed te verzamelen en mee op avontuur te gaan. Tim van Dijk: “Buiten dat het Sprookjesbos haar bezoekers graag een gezellige middag wil bezorgen, is het ook goed voor het zelfvertrouwen en probleemoplossend vermogen van kinderen. Net als bij elk sprookje zullen de kinderen de zekerheid voelen dat zij de spannende opdrachten tot een goed einde weten te brengen, wat zorgt voor een gevoel van veiligheid. Als je griezelt, voel je je op geen enkel moment echt onveilig. Het is spannend, maar de angst blijft op afstand.” Het is zoals de beroemde Albert Einstein ooit schreef: “Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal.”

De kracht van de verbeelding, dat is waar het om draait in het Sprookjesbos. We lichten alvast een tipje van de sluier. Verantwoord griezelen dus in Sprookjesbos Valkenburg. Van 10 oktober t/m 6 november kunnen kinderen met hun moedige (groot)ouders op speurtocht om de klungelige heks-in-opleiding te helpen zoeken naar de geheime ingrediënten voor haar toverdrank. De bewoners van het Sprookjesbos zijn namelijk helemaal van de kaart en lijken wel betoverd. Sinds kort heeft Genius zijn intrek genomen in het Sprookjesbos en zijn plannen blijken niet helemaal zuiver te zijn. De heks-in-opleiding is nog een beetje klungelig en kan wel wat hulp gebruiken. Naast een heerlijk dagje buiten in het park tussen de sprookjes, kunnen kinderen deze herfst ook zomaar een sprookjesfiguur tegen het lijf lopen.  In het Laboratovium in de mergelgrot pruttelen duistere drankjes. Welke kinderen durven hier naar binnen te gaan om Genius op andere gedachten te brengen? Ook is er de verboden kasteelkamer. Deze was jarenlang op slot, maar nu staat de deur ineens op een kier. Is het daar wel pluis? Ook bij minder mooi weer is het Sprookjesbos Valkenburg dus zeer geschikt voor een verantwoord dagje griezelen.

In de herfstvakantie willen (groot)ouders graag iets leuks doen met hun (klein) kinderen, maar het leven is tegenwoordig al duur genoeg. Een gezellig dagje weg kan ook betaalbaar, want de prijsstelling van het Sprookjesbos is sympathiek. Wil je weten wanneer je Genius, Delfientje de heks-in-opleiding en de betoverde Sprookjesbosbewoners kan ontmoeten? Kijk dan voor meer informatie op de website www.sprookjesbosvalkenburg.nl.

Foto Sprookjesbos Valkenburg/GQZvLShI« (Vorig nieuwsbericht)