Basisschool de Spoorzoeker wil graag de verkeersveiligheid rond de school verbeteren. Ook wil de school de kinderen aanzetten tot meer bewegen. Daarom werkt de Spoorzoeker samen met de landelijke organisatie Cycling4School. De start van de samenwerking begin oktober, waarbij ook de gemeente Kerkrade nauw is betrokken, is veelbelovend.

De Spoorzoeker is een moderne basisschool in Kerkrade West. Ze ligt in een drukke wijk met veel autoverkeer. Dat verkeer vormt een risico voor de veiligheid van de kinderen.

Minder auto’s = een veiligere omgeving. De Spoorzoeker is in gesprek met de gemeente Kerkrade om de verkeersveiligheid rond de school te verbeteren. Het was ook de gemeente die de school tipte over Cycling4School. Dat heeft geleid tot een goede samenwerking van de drie partijen. Cycling4School stimuleert leerlingen en hun ouders om meer met de fiets naar school te komen en dus de auto te laten staan. Hiermee wordt de omgeving om de school ook veiliger.

Ineke Spapé van Cycling4School: “In een gevarieerd programma van een week stimuleren we op diverse manieren het gebruik van de fiets. We spreken met kinderen in de klas over veiligheid in het verkeer, dat gaat over bewustwording. Ook nodigen we kinderen uit om tijdens de actieweek bij te houden hoe ze naar school komen: met de fiets, auto of te voet. Dit doen ze met behulp van stickers. Iedere dag zie je meer stickers van de fiets. Verder hebben wij ook een adviserende rol naar de gemeente over welke verkeersmaatregelen genomen kunnen worden om de verkeerssituatie rond de school veiliger te maken.”

Eerste winst al behaald. Op de Spoorzoeker is nog een wereld te winnen, want uit een meting bleek dat 53 procent van de basisschoolleerlingen door de ouders met de auto naar school wordt gebracht. Christel Withaar: “Met de actieweek van Cycling4School hebben we hopelijk de verandering in gang gezet. Ik heb kinderen met de fiets naar school zien komen die dat normaal nooit doen. Dat is al de eerste winst.” Dat positieve gedrag wordt alvast beloond met een cheque ter waarde van 500€ die Cycling4School en de gemeente Kerkrade de Spoorzoeker cadeau doen voor haar inspanningen om de verkeerssituatie rond de school veiliger te maken.

Verkeersmaatregelen. De gemeente Kerkrade onderzoekt ondertussen welke verkeersmaatregelen kunnen worden genomen om de verkeerssituatie rond de Spoorzoeker te verbeteren. In het eerste kwartaal van volgend jaar wil de gemeente Kerkrade rond álle Kerkraadse basisscholen een schoolzone inrichten die de snelheid van het autoverkeer rond de scholen fors beperkt. Wethouder Alexander Geers (Verkeer): “Kinderen dienen zich veilig te voelen als ze naar school gaan. We doen wat we kunnen om de school daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Vie-gedachtegoed. Meer kinderen en ouders op de fiets of te voet past ook helemaal in de filosofie van Vie – Leven in beweging waarin de gemeente Kerkrade haar inwoners aanmoedigt om gezonder en vitaler te leven. “Hoe jonger je daarmee begint des te groter is de kans dat je een leven lang wilt bewegen”, zegt Geers.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno