Mystieke middag in het Clemensdomein in Brunssum

Op zondag 20 november strijkt het Limburgs Museum neer op ‘de meest spirituele plek van Nederland’: het Clemensdomein in Brunssum. Tijdens een inspirerend evenement vol muziek, verhalen en performance genieten bezoekers van een mystieke middag. Tussen 15:00 en 17:00 uur nemen restaurator Angelique Friedrichs, pianist Egbert Derix & bariton Sef Thissen, danseres en choreograaf Roshanak Morrowatian en Fanfare Sint Joseph Merkelbeek het publiek mee op een reis van reflectie en verstilling.

 Mystiek op Locatie. Deze middag maakt onderdeel uit van de zinnenprikkelende expositie Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase. die is nu te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Aanvullend op deze tentoonstelling reist het museum met een inspirerend programma door de provincie. Daarbij geniet het publiek op markante en mystieke plekken in Limburg van muziek, performances, filosofie en (kunst)geschiedenis. Mystiek op Locatie bezoekt achtereenvolgens zes plekken: Sittard, Steyl, Brunssum, Susteren, Wahlwiller en Roermond.

Restaurator Angelique Friedrichs. De middag begint in het Clemenskerkje met het verhaal van Angelique Friedrichs. Zij werkt voor Stichting Restauratie Atelier Limburg en verzorgde de renovatie van het Clemensdomein. Hoe hou je de spiritualiteit van zo’n bijzondere plek in stand?

 Sef Thissen en Egbert Derix . Daarna brengen bariton Sef Thissen en pianist Egbert Derix de Wandern-cyclus ten gehore. Wandern is gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936 – 2009), de vader van de pianist. De gedichten zijn in het Duits vertaald en door Egbert op muziek gezet.

 Performance: Sister. Aansluitend start de bijzondere installatie-performance Sister. Danseres en choreograaf Roshanak Morrowatian laat het publiek kijken naar het smelten van een levensgrote wassculptuur in de vorm van een meisje. Met het smelten van de sculptuur, creëert ze een choreografie rondom een niet-levend lichaam. Hierbij staat het smelten symbool voor het verlies van onschuld.

Fanfare Sint joseph Merkelbeek. De middag wordt afgesloten met een drankje buiten bji de Lourdesgrot. Fanfare Sint Jospeh Merkelbeek verzorgt hierbij de muzikale omlijsting.

Tickets. Kaarten voor Mystiek in Brunssum kosten €15 en zijn verkrijgbaar via limburgsmuseum.nl.

De tentoonstelling Mystiek: Rituelen. Verstilling. Extase., tot en met 19 maart 2023 te zien in het Limburgs Museum, laat zien hoe de mens al eeuwenlang probeert de alledaagse werkelijkheid te ontstijgen. Door gebed en meditatie, door rozenkransen, muziek, geuren en yogaposes, dans, drank of drugs: we blijven hopen op ‘meer’. De tentoonstelling combineert oude religieuze kunst uit de collectie van het Limburgs Museum met werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars, waaronder Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck.

Foto Limburgsmuseum

 

Geef een reactie