tentoonstelling ‘Het einde van de collectie van eentaxateur’ vanaf 13 november in Cadier en Keer

Cadier en Keer – In een grote tentoonstelling, op 13 november om 14.00 uur, verkoopt voormalig taxateur en veilingmeester José de Goede al het moois dat ze de afgelopen 40 jaar heeft verzameld, gekoesterd en gered van de ondergang. ‘Het einde van de collectie van een taxateur’ omvat vintage meubels, vazen, lampen, schilderijen en unieke beelden uit Zimbabwe. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan een hostel voor meisjes in Zimbabwe.

In een vintage warenhuis etaleert De Goede alle objecten in hun eigen tijdsbeeld, de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. Het gebouw waar de verkooptentoonstelling plaatsvindt is dan ook niet toevallig gekozen: de voormalige Lagere Technische School St. Joseph in Cadier en Keer dateert uit 1963. De verkoop markeert het einde van een belangrijke fase in het leven van de initiatiefneemster, want ze stopt volledig met in- en verkoop van kunst en vintage.

Van bakfiets tot veilinghuis. De passie voor kunst ervaart De Goede al op jonge leeftijd: “Op mijn 14e kocht ik mijn eerste antieke spullen, die ik op een bakfiets laadde en verkocht aan een antiquair op de Grote Markt in Groningen. Vanaf dat moment was handelen in, laten we zeggen, ‘grootmoederstijdspullen’ mijn passie. Het ging me goed af en op mijn 19e opende ik mijn eerste winkel in Groningen. Eerst in de Ebbingestraat, later aan het Zuiderdiep. Ik specialiseerde me in Jugendstil, Amsterdamse school en Art-Deco.

In 1982 kreeg ik een grote opdracht van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Op de bovenverdieping mocht ik een drieluiktentoonstelling samenstellen voor drie verschillende stijlen uit de periode 1890 tot 1930. Hier besefte ik dat niet alleen de stukken me aanspraken, maar zeker ook het etaleren en het creëren van een tijdsbeeld in het interieur. Mijn verdere carrière in de antiekwereld volgde als vanzelf. Ik werd veilingmeester, beëdigd taxateur en makelaar in kunst en antiek.”

Stijliconen. Een echte verzamelaar is ze dan nog niet. Ze richt zich in die begindagen vooral op het ontdekken van unieke stukken. Het taxeren van objecten vergelijkt ze met het doen van examen: “Herken ik het wel, weet ik de prijs wel?” Ze raakt geïntrigeerd door de originele meubels, lampen en schilderijen uit jaren ‘60. Een kort tijdsbestek met unieke, prachtige en vernieuwende objecten, nog heel betaalbaar en vervaardigd van eerlijke materialen. En, nog belangrijker: ontworpen door visionairs en voorlopers. “Deze meubels en objecten zijn nog steeds stijliconen die in elk interieur passen.”

Mooie voorbeelden zijn de schilderijen van kunstenaarscollectief Liga Nieuwe Beelden en de Posthoorngroep. In de collectie voor de tentoonstelling is werk opgenomen van onder meer Theo Bitter, H. van Bottenburg, Wim Motz, Piet Roovers, Wim Sinemus, George Lampe, Karel Bleijenberg, Joop Kropff en Jules Neumann. Ook zijn er meubels en lampen van Martin Visser, Pierre Paulin, Cees Braakman, Kho Liang Le, J.M. Hoogervorst, H. Fillekes, Louis Kalff, Knut Hesterberg, Poul Kjaerholm, Niels Møller, fa. Coenen, Van den Berghe -Pauvers en Charles Eames. En natuurlijk De Goede’s collectie 1e generatie beelden uit Zimbabwe.

In diezelfde jaren ‘60 en ‘70 was op een voormalige tabaksplantage en chroommijn in Zimbabwe namelijk een kunstenaarsgemeenschap ontstaan, Tengenenge, waar kunstenaars de verhalen en mythen van hun voorouders in steen vertelden. De beelden zijn, benadrukt De Goede, net als de vintage meubels die ze verkoopt, nog altijd actueel. “Zeker in deze onrustige en zorgelijke tijden moeten we stilstaan bij het feit dat deze beelden, objecten en meubels soms al meer dan 60 jaar hebben overleefd, en nog steeds bijzonder mooi zijn. Over duurzaamheid gesproken…”

Ambassadeur voor Young Africa International. De tentoonstelling is bedoeld voor kopers en bewonderaars. De Goede nodigt iedereen uit om nog één keer met haar in de tijdscapsule te stappen. Met de inkoop van beelden in Zimbabwe en het verzamelen en aankopen van vintage stopt ze volledig. Ze blijft zich onverminderd inzetten voor hun school in Zimbabwe, waar ze al meer dan 15 jaar bij betrokken is, een lagere school waar nu 970 kinderen onderwijs genieten en een middelbare school met 250 kinderen. Maar ze haar handen vol heeft aan haar nieuwe vrijwilligersfunctie als ambassadeur voor Young Africa. Met de opbrengst van de verkoop bouwt De Goede een hostel voor meisjes in Zimbabwe, opdat ze veilig naar school kunnen: “Zo blijf ik verbonden met mijn geliefde Zimbabwe en me inzetten voor het welzijn van vooral kansarme jongeren op het gebied van educatie.”

Van verzameling naar verzamelaars. Het einde van de collectie van een taxateur Tentoonstelling, veiling, en een echte schattenmarkt

Opening op zondag 13 november om 14.00 uur

Daarna tot en met 2 december elke vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Schattenmarkt. Zaterdag 3 december van 07.00 tot 12.00 uur

Veiling. Zondag 4 december om 12.00 uur

Pater Kustersweg 6 Cadier en Keer

info@beeldentuinmaastricht.nl

Foto collectie van een taxateur’

 

 

Geef een reactie