Op maandag 14 november organiseert het Koninklijk Natuurhistorisch Genootschap een lezing over de Bever:  

 

 Lezing over De bever: Knuffeldier, lastpak of toch iets anders….? door Willy de Koning en Olaf Op den Kamp.
Lezing en film over bevers

Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning Bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze al diverse films samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de Bever. Tijdens de lezing wordt de door haar gemaakte film “Belevenissen met Bevers” vertoond, waarin ze de kijker meeneemt op zoek naar de Bevers.

Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van knagende Bevers, stoeiende Bevers, Bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge Bevers vanuit een burcht, knuffelpartijtjes tussen volwassen Bevers en hun jongen, Bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een Bever die over land loopt.

Tijdens de lezing – aan de hand van een kleurrijke en veelzijdige powerpoint – gaat ze in op de leefwijze van de Bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de Bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de Bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ze besteedt aandacht aan de regionale beverpopulatie, neemt ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat in op de huidige discussies over Bevers die overlast veroorzaken.

Over de avonturen met Bevers, tijdens de talloze uren op de oever en in haar kano, valt natuurlijk van alles te vertellen. In 2012 kwam bij KNNV-Uitgeverij een boek van Willy de Koning uit over haar belevenissen met Bevers, ‘Avonden aan de Waterkant’ getiteld. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm ‘Holland, Natuur in de Delta’ waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte. Ze werkte mee aan diverse items over Bevers op de landelijke radio en televisie. Voor het boek ‘Gewilde Dieren’ (2021) over herintroducties van dieren in Nederland schreef ze een hoofdstuk over de Bever.
Olaf Op den Kamp zal ingaan op de geschiedenis van de komst van de Bever in Limburg. De eerste Bevers in onze provincie verschenen aan het eind van de vorige eeuw en waren afkomstig van een populatie in de Duitse Eifel. Olaf zal laten zien hoe de invloed van de Bever op het landschap in dit middelgebergte is en welke diersoorten hiervan profiteren.
Locatie: het Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade.

Aanvang van de lezing is om 20.00 uur, einde rond 22.30 uur.

Foto Olaf Op den Kamp

Geef een reactie