Gevelverbeteringsfonds wegens succes verlengd

Bij een bruisende binnenstad past een fraai straatbeeld. Met het Gevelverbeteringsfonds wil de gemeente Heerlen pandeigenaren in het centrum bewegen de gevels van hun panden, en zo ook de winkelstraten, te verfraaien. Na de pilot met ‘Atelier Stadsrevisie’ zijn er verschillende gevels in Heerlen opgeknapt en met succes in hun oude glorie hersteld. Dat wordt de komende jaren voortgezet.

 Subsidieverordening gevelverbetering. In totaal wordt een subsidiebedrag van €632.000,- beschikbaar gesteld. Samen met ondernemers, pandeigenaren en bewoners willen we zorgen voor een fijne binnenstad. Daar hoort het herstellen van historische gevels met een verhaal bij. Maar er is ook nog veel ‘steen’ en weinig fraaie functionalistische bouw. Dus gaan we ook gevels vergroenen én ‘lelijke’ gevels van meer recente panden aanpakken. Met de subsidie zetten we het werk van de afgelopen jaren door, en werken we hard aan het nog aantrekkelijker maken van hartje centrum.

Succesvolle aanpak. Een aantal gevels heeft de afgelopen tijd al een enorme opknapbeurt gekregen. Denk aan Expresso Bar Aroma, Pat’s Tosti Bar en Kakauw. Daarnaast is het pand van Bakkerij Voncken ook van zijn metalen jas verlost en herstelt VOC met steun van de gemeente het rijtje zwaar onderkomen panden aan de Honigmannstraat weer in oude luister. Wethouder Jordy Clemens: “We kijken met trots naar het groeiend aantal opgeknapte gevels in onze binnenstad. In samenwerking met Atelier Stadsrevisie zijn een aantal historische gevels hersteld. Dat smaakt zeker naar meer en dus gaat er nu een tandje bij!’’

Aanpak. Met de nieuwe regeling kunnen pandeigenaren een subsidie aanvragen om (een deel van) de gevels van hun (winkel)panden op te knappen en zijn zij vervolgens vrij om te bepalen door wie ze het werk laten uitvoeren. Dat kan een aannemer zijn, maar ook Atelier Stadsrevisie. De focus komt onder meer te liggen op het herstel van historische gevels van vóór 1941. Daarnaast, wordt er ook aandacht besteed aan de vergroening van gevels (waarvoor 100.000 euro specifiek wordt vrijgemaakt) en het opknappen van kwalitatieve gevels uit later decennia, die elk hun eigen karakteristiek in zich dragen.

Leuker en levendiger centrum. Gevelrenovatie is onderdeel van de totale aanpak om van het centrum een leukere en levendigere plek te maken om te wonen, werken en om te bezoeken. Het maakt onderdeel uit van de ambitie ‘Samen maken we het Centrum’. Op www.heerlen.nl/centrum is een overzicht te vinden van alle projecten.

Tijdens de raadsvergadering op 21 december wordt over deze nieuwe regeling een definitief besluit genomen.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie