Zuyderland introduceert nieuwe manier van revalideren

Snel herstel, eigen regie en ‘meer thuis’ De Revalidatieafdeling van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen is een nieuwe weg ingeslagen. Patiënten die in het ziekenhuis terecht komen na een botbreuk hoeven dankzij een nieuwe behandelmethode minder lang te revalideren, kunnen eerder naar huis en bovendien ligt er meer regie bij de patiënt zelf tijdens het herstelproces. De methode is in Zuid-Limburg ontwikkeld, onderzocht en vormgegeven. In het hele land kijken revalidatieklinieken nu vol belangstelling naar Zuyderland.

De mogelijkheid van herstel in eigen omgeving is goed nieuws voor revalidatiepatiënten in onze regio. Guido Meys, fysiotherapeut bij Zuyderland en mede-initiatiefnemer en ontwikkelaar van de nieuwe methode, is dan ook erg enthousiast. ‘Ja, deze nieuwe werkwijze heeft echt een bewezen effect voor patiënten en belangrijke voordelen.’ De methode, die de naam “permissive weight bearing” draagt, is er op gericht om direct en op een zo normaal en veilig mogelijke manier, armen of benen te gaan gebruiken. Waar voorheen in de eerste zes tot twaalf weken niet belast mocht worden, wordt nu geprobeerd om per direct zo normaal mogelijk en veilig te bewegen. De patiënt bepaalt daarbij nadrukkelijk zèlf het tempo: de kwaliteit van bewegen is leidend. De reacties op de toenemende belasting, worden door de fysiotherapeut nauwlettend gevolgd. ‘Maar lang stilzitten, dat is er niet meer bij,’ aldus Guido. Minder complicaties en de zorgbehoefte daalt De resultaten zijn er nu al naar: de Revalidatieafdeling van Zuyderland ziet dat patiënten sneller op de been zijn of direct vanuit thuis kunnen revalideren, in plaats van een langdurige opname binnen de klinische revalidatie. Ook treden er minder complicaties op. Belasten stimuleert aanmaak van bot en tijdig bewegen in normale beweegpatronen voorkomt onder andere het verlies van spierkracht.

Ook worden gewrichtsbeperkingen voorkomen en daalt de zorgbehoefte. ‘Natuurlijk wordt wel goed bekeken in welke mate het revalidatieproces doorlopen kan worden’, benadrukt Guido, ‘want iedere patiënt is anders. Een medisch specialist en een gespecialiseerd revalidatieteam maken samen de afweging. De soort breuk, bijkomende letsels, de vraag of onderliggende ziektes een rol spelen en fysieke mogelijkheden: het speelt allemaal een rol.’ ‘Zo thuis mogelijk’ Lange tijd was het zowel voor chirurgen, de patiënt als therapeuten moeilijk om de ideale belasting te bepalen en behandeladviezen in de praktijk om te zetten. ‘Daar wilden we van af,’ zegt Guido. ‘De chirurg bepaalt niet langer alleen de nabehandeling. In plaats daarvan heeft de patiënt meer regie over zijn of haar herstel. Zelf klachten aanvoelen en vertrouwen krijgen in het verantwoord belasten van je lichaam, daar draait het nu om. Dat is best vernieuwend en daarom moesten we dit eerst goed uitleggen. Dankzij een wetenschappelijk onderzoek samen met MUMC+ en in Adelante, is dat gelukt.’ Een patiënt revalideert nu zo snel mogelijk vanuit zijn thuissituatie in een poliklinisch revalidatietraject in Zuyderland of bij samenwerkingspartners in de regio.

Dat past helemaal bij de Zuyderland-strategie: ‘De beste zorg, zo thuis mogelijk.’ Traumarevalidatie gaat zo, letterlijk en figuurlijk, meer en meer de deur uit. Landelijk actief Zuyderland beschikt sinds enige tijd over een zelfstandige ziekenhuis revalidatie (ZZR). De fysiotherapeut in het ziekenhuis en revalidatie-unit worden naast behandelaar meer en meer de expert in het optimaliseren en monitoren van het nazorgtraject. Guido Meys ziet een mooie toekomst weggelegd voor de nieuwe behandelmethode, want deze wordt landelijk ook steeds meer toegepast. Daarom heeft hij een cursus ontwikkeld voor andere ziekenhuizen, revalidatiecentra en fysiotherapeuten in Nederland. ‘Als Zuyderland Medisch Centrum tonen we hiermee landelijk echt initiatief.’ Samenwerking De afdeling Revalidatie staat in verbinding met veel andere specialismen binnen Zuyderland Medisch Centrum dankzij het zogenaamde Multidisciplinaire Trauma Unit (MDTU). Dat is een samenwerking tussen de traumachirurgen en -orthopeden, om op die manier de beste zorg voor de traumapatiënt te leveren. Alles om de zorg voor de traumapatient te optimaliseren. Ook met andere betrokken specialisten wordt regelmatig overlegd, zoals met de geriaters op de Geriatrische Trauma Unit. ‘En zeker ook in de regio zoeken we onze partners op’, besluit Guido. ‘We doen dit echt sàmen!’

Foto Zuyderland

Geef een reactie