Hoofdmenu

Maikel Reintjens centrale verdediger FC Kerkrade-West Winnaar binnen de lijnen, behulpzaam en vriendelijk erbuiten

Maikel Reintjens, van 25 oktober 1991, begon op 4-jarige leeftijd met voetballen. Zijn eerste club was vv Heilust. Na een fusie van die club met FC Gracht ontstond uiteindelijk FC Kerkrade-West (FCKW), deze voetbaljaargang uitkomend in de derde klasse B. Daar speelt Maikel nu, veelal als centrale verdediger. Spekholzerheide, waar de roots van FCKW liggen, verliet hij slechts één keer. Vier jaar lang kwam bij namelijk uit voor vv Schaesberg.

Zoals gezegd, het voetbal in clubverband begon voor Maikel Reintjens op 4-jarige leeftijd, als bambino bij vv Heilust. Hij begon als aanvaller, zo vertelt hij ons. Naarmate de tijd vorderde, schoof hij langzaam maar zeker wat naar achteren, om uiteindelijk op de positie van centrale verdediger te belanden. Zelf zegt hij daarover, alsook over de trainers die hij heeft meegemaakt: ,,Ik ben begonnen als aanvaller. Door de jaren ben ik steeds verder na achter geschoven, eerst naar het middenveld en toen ik bij de A1 kwam -ik was eigenlijk nog B-gerechtigd- onder leiding van Patrick Dohmen, ben ik als linksback gaan voetballen. De laatste jaren speel ik als centrale verdediger. Bij het begin en in het verdere verloop van mijn jeugdjaren waren mijn vader John en Wiel Offermans mijn trainers. Ik heb daar alleen maar mooie herinneringen aan. We hadden in die jaren een hechte vriendengroep. Was een geweldige tijd. Als je me vraagt van welke trainer ik het meest heb opgestoken, noem ik de naam van Patrick Dohmen.”

Ups en downs

Iedere voetballer krijgt ermee te maken. Mooie gebeurtenissen, maar ook momenten waarop je de andere kant van de medaille te zien krijgt. Geldt ook voor Maikel Reintjens. Over de hoogtepunten: ,,Toen ik 18 was heb ik de overstap naar vv Schaesberg gemaakt, waar ik vier leuke seizoenen heb gehad, met als hoogtepunt het kampioenschap in de 2de klasse. De meeste successen heb ik toch wel met FCKW meegemaakt. Met de jeugdteams waarin ik speelde zijn we diverse keren kampioen geworden, met de hoofdmacht was mijn hoogtepunt toen we via de nacompetitie promoveerden naar de 2de klasse. Dat team bestond uit veel eigen jongens, deels routiniers uit eigen gelederen en verder veel eigen jeugd die net was doorgestroomd naar de senioren. Vorig jaar hebben we ook een mooi seizoen, met als culminerend hoogtepunt de promotie naar de derde klasse, gehad, dat alles dus via de nacompetitie. Ons team liet misschien niet altijd het beste voetbal zien, maar het was een echt vriendenteam, waar iedereen elkaar steunde, voor elke meter wilde vechten  en voor elkaar door het vuur wilde gaan. Velen hadden ons voor de nacompetitie al afgeschreven, omdat we tegen ploegen kwamen die op papier beter konden voetballen. Maar toen hebben we laten zien dat je er niet komt met voetbal alleen. Om succes te halen komt er meer bij kijken.

Over die extra kwaliteiten beschikten wij. Gevolg: promotie naar de derde klasse en een mooi feest achteraf, ook met de eerder bedoelde sceptici erbij.

Teleurstellingen zijn er natuurlijk ook geweest. Als je promoveert weet je dat je het in het nieuwe seizoen lastig gaat krijgen. Meestal is handhaving dan doelstelling nummer één. En dat gaat af en toe fout. Is mij twee keer overkomen. Degradatie bleek onafwendbaar.”

Ambities

Maikel Reintjens, geboren in Heerlen, is in het dagelijks leven timmerman, gespecialiseerd in de renovatie van kozijnen. Zijn vriendin heet Nikki Klein en samen ze genieten van zijn dochtertje Blake  . Hij zegt binnen de lijnen een echte winnaar te zijn die slecht tegen zijn verlies kan. Buiten de lijnen is hij, zo laat hij ons weten, behulpzaam en vriendelijk. Vissen op karpers is een andere hobby. Een feestje gaat hij niet uit de weg.

We vragen de ervaren rot naar zijn ambities als voetballer. Zijn reactie: ,,Ambities heb ik voor mezelf niet echt meer. Ik speel nu voor de club waar mijn hart ligt en ik wil hier mijn carrière afsluiten. We zijn nu met veelal jonge jongens afkomstig vanuit de eigen jeugd. Ik zie het als een van mijn taken die jongens te helpen om een vaste waarde te worden bij onze hoofdmacht. Voor de club zie ik voorlopig als doelstelling dat we ons dit seizoen in de derde klasse kunnen handhaven. Terugkomend op mijzelf, vroeger was ik een trainingsbeest, dat is allemaal toch iets minder geworden. Neemt niet weg dat ik nog steeds graag naar de training kom.”

Onze conclusie als redactie is dat de timmerman Maikel Reintjens niet meer echt de ambitie heeft om aan de weg te timmeren, als voetballer welteverstaan. Maar als je de club, waar je bent ‘opgevoed’ en je hart ligt in de toekomst op ander gebied van dienst kunt zijn, is dat ook een mooie uitdaging.

Andere zaken

Ter afsluiting komen we te spreken over wat andere zaken rondom de voetballer Maikel Reintjens. Hij reageert op de naam Hans van Tussenbroek, ook al een iemand met een berg aan ervaring en huidig trainer van FCKW, met: ,,Ik vind Hans een hele leuke trainer, met leuke oefenstof, ook het contact met Hans is goed. Hij legt je duidelijk uit wat zijn plannen zijn en wat hij van je verwacht.”

En over betaald voetbal: ,,Mijn favoriete club in Nederland is Ajax, in het buitenland heeft Barcelona mijn voorkeur. Met Roda JC heb ik niet zoveel, maar ik gun de club uiteraard een terugkeer naar de eredivisie.”

Wij opperen dat het misschien een goed idee zou zijn dat amateurclubs in Kerkrade, net als sinds deze voetbaljaargang in Maastricht, hun derby’s op zaterdagavond zouden spelen, in plaats van op zondagmiddag. Doorgaans trek je dan wat meer publiek, met als gevolg meer recette en een hogere kantineomzet, houden we onze gesprekspartner voor. Maikel Reintjens is resoluut: ,,Ja, zeer zeker.”

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno