Koy Vinken centrale verdediger ,,Bij RKHBS ben ik op mijn plek”

RKHBS is de voetbalclub van de Heerlerbaan. Door de jaren heen komt de club meestal uit in de derde of vierde klasse. Sinds een paar seizoenen is 4B het niveau waarop gespeeld wordt. Steeds weer doet men mee om promotie, maar het wil even zo vaak niet lukken. Ook deze voetbaljaargang bivakkeert de club weer op een van de bovenste plaatsen van de ranglijst.

Als het aan centrale verdediger Koy Vinken ligt, gaat RKHBS aan het einde van deze rit voor promotie, of zelfs meer, zij het onder voorbehoud. Hij zegt: ,,Het kampioenschap is zeker niet onhaalbaar, maar dat geldt voor nog een aantal teams in de competitie.”  

 De mens

Koy Vinken is van 15 februari 1997, is geboren en getogen in Heerlen, tevens zijn huidige woonplaats. Zijn vriendin, met wie hij samenwoont, heet Fabiënne Vaessen. Naast voetbal houdt hij van lezen, wandelen, hij is actief met fitness en padel en voor een etentje buitenshuis en een feestje met vrienden en familie is hij altijd te vinden.

Zijn werk behelst ervoor te zorgen dat bedrijven beter vindbaar worden in Google. Daarover zegt hij: ,,Dat doe ik bij Pure Minds, een online marketingbureau in Heerlen waar ik als teamlead actief ben. Binnen mijn vakgebied ben ik verantwoordelijk voor de sturing, kennis & ontwikkeling van het team.”

Jeugdjaren

Koy Vinken vertelt ons dat zijn voetballoopbaan een aanvang nam bij Bekkerveld. Dat was echter niet in  zijn allerjongste jaren, want: ,,In eerste instantie heb ik altijd atletiek gedaan, verspringen, hoogspringen, sprint en kogelstoten. In de D-jeugd sloot ik aan bij Bekkerveld.  Volgens mij kwam ik op de B voor het eerst in een standaardteam. Uiteindelijk was het tweede elftal mijn eindstation op Sportpark A Gene Bek.

Meestentijds was Koy Vinken actief als centrale verdediger, zo vertelt hij ons. Die positie bekleedt hij ook nu. In het verleden speelde hij ook wel eens op de backpositie.

 Hoogte- en dieptepunten

We vragen Koy Vinken vervolgens naar zijn hoogte -en dieptepunten als voetballer. Hij reageert, beginnend met de mooie herinneringen: ,,Dat zijn er een paar. Met de B1 van Bekkerveld speelden we 4e divisie. Was mooi. Met het tweede elftal haalden we de bekerfinale. Ook een heel mooie ervaringen.”

Dan denkend aan de mindere gebeurtenissen: ,,Het laatste jaar bij Bekkerveld zijn we met het tweede elftal gedegradeerd. Teamgevoel was er op dat moment niet echt en dat ging voor mij ten koste van het plezier in het voetballen.”

 

De overstap

Even terugkomend op de hoogtepunten in het voetballeven tot op heden van Koy Vinken. Hij noemt daarbij zijn overstap naar RKHBS, waarbij hij aangeeft van die keuze nog geen moment spijt te hebben gehad. Dat vraagt natuurlijk om uitleg. Onze vraag luidt: wat maakt het verschil tussen Bekkerveld en RKHBS? Koy Vinken: ,,Bij Bekkerveld had ik geen plezier meer, team- en clubgevoel, in het voetbal zelf en alles daaromheen. Het teamgevoel moet kloppen, ook buiten het veld. Het werd allemaal minder. Ons team viel ook uit elkaar en als ik door wilde gaan met voetballen moest ik ergens anders het plezier weer zien te vinden. Toen ben ik naar RKHBS gegaan, waar ik dat allemaal weer volledig gevonden heb, Hier zit ik nu echt op mijn plek.

RKHBS is een stuk gemoedelijker in mijn beleving. Je merkt dat er meer gevoel voor de club is bij iedereen die hier komt. Teams zijn meer betrokken bij elkaar en de sfeer is eigenlijk altijd goed. Daar wordt ook veel voor gedaan. Dat was bij Bekkerveld toch iets minder.

Of het niveau per se hoger of lager moet zijn weet ik niet, dat doet mij verder ook niet zo veel. Het voetbal is wel anders, in de vierde klasse gaat het er wat fysieker aan toe, terwijl het in de reserve hoofdklasse wat meer op voetballend vermogen aankwam. Is voor mij trouwens niet echt een probleem Ik ben een echte verdediger. Fysieke duels aangaan, ballen veroveren en aanvallers onschadelijk maken is waar mijn kracht ligt. Verder kun je als teamgenoot op mij bouwen en geef ik altijd alles om te winnen.”

Trainers

Koy Vinken heeft tot nu dus gevoetbald bij Bekkerveld en RKHBS. Daar heeft hij meerdere trainers meegemaakt. Over zijn bevindingen aangaande die mannen: ,,Jorrit Dacier, Mike Bisschops, Niels Franzen en Roy Vervoort heb ik bij de senioren als trainer gehad. De eerste twee bij RKHBS, de laatste twee bij Bekkerveld. In mijn ogen zijn het allemaal goede trainers, met elk hun eigen kwaliteiten en ieder een andere aanpak. Ik vind so wie so dat je van iedereen wat kunt leren, ongeacht niveau, leeftijd en ervaring. Met die gedachte kijk ik naar trainers, maar ook naar teamgenoten en mensen om je heen.”

Seizoen 2022-2023

Het voetbalseizoen 2022-2023 is nog niet halverwege. Maar op de diverse ranglijsten tekenen zich de eerste contouren af. Ook dit seizoen lijkt RKHBS weer kanshebber op een prijs te zijn De verwachtingen van Koy Vinken: ,,Het kampioenschap is zeker niet onhaalbaar maar dat geldt voor nog een aantal teams in de competitie. We hebben nog ruimte en potentie om beter te worden, dus we gaan zien waar dat ons gaat brengen. De bereidheid is er, dus het gaat een mooi seizoen worden. Ik streef naar het hoogst haalbare, m.a.w. we gaan voor een kampioenschap of in ieder geval promotie.

Maar nog belangrijker vind ik het om met plezier te kunnen blijven voetballen met een leuke, hechte groep. Zoals ik er nu naar kijk zie ik mezelf dat alleen nog maar bij RKHBS doen in de toekomst. Zoals gezegd, hier ben ik op mijn plek.”

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie