Solidariteitsacties voor LHBTIQ+ gemeenschap op Paarse Vrijdag

Vandaag, vrijdag 9 december, zal het Theater aan het Vrijthof de gevel paars uitlichten tijdens de avonduren op Paarse Vrijdag. Dit om solidariteit te tonen met de LHBTIQ+ gemeenschap. Bij het Bonnefantenmuseum wappert uit solidariteit de regenboogbanner. Wethouder Anita Bastiaans van diversiteit en inclusie geeft een gastcollege aan scholieren van het Novo College waarin ze aandacht besteedt aan Paarse Vrijdag en het belang ervan uitlegt.

 Sinds 2010 vindt iedere tweede vrijdag van de maand december Paarse Vrijdag plaats. Oorspronkelijk is het een dag voor het onderwijs. Scholieren en studenten kunnen hun solidariteit tonen met de LHBTIQ+ gemeenschap door het dragen van de kleur paars. Ook de gemeente en steeds meer instanties in onze stad doen, net zoals vorig jaar, mee aan deze solidariteitsdag.

Wethouder Anita Bastiaans is vrijdagochtend als gastdocent aanwezig bij het Novo College. Daar zal ze scholieren meer vertellen rondom de thema’s diversiteit en inclusie en extra aandacht vragen voor Paarse Vrijdag. Het blijft namelijk nodig om acceptatie te bevorderen van de LHBTIQ+ gemeenschap. Maastricht wil daarbij een stad zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. We zetten ons daarom in om te voorkomen dat mensen worden buiten gesloten. Iedereen doet ertoe en mag meedoen. Sinds 2008 is Maastricht een regenboogstad, in 2015 kwam er voor het eerst een regenboogpad aan het Vrijthof. Sinds 2018 is het regenboogpad terug aan het Vrijthof.

Wethouder Anita Bastiaans van diversiteit: “Door onder meer op Paarse Vrijdag solidariteit te tonen, dragen we als Maastricht eraan bij dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Dat kan door de kleur paars te dragen of als organisatie – soms letterlijk – paars uit te lichten. Tijdens het gastcollege ga ik het gesprek aan met scholieren om ook van hen te horen wat er voor nodig is om erbij te kunnen horen, maar ook – als er vooroordelen zijn – hoe we elkaar toch kunnen blijven vinden in deze stad.” Lees hier meer over Paarse Vrijdag.

Foto: FB LHBTIQ+

Geef een reactie